Evangelische Omroep

Hilversum, donderdag 22 april 2011 Nr. 108

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 17

Nederland Zingt met Pasen, maandag 25 april, 9.00 uur, Nederland 1 Gastpresentator Gert Hutten is vandaag in Almelo, waar hij Mijntje Haakmeester ontmoet. Mijntje groeide op in een achterstandswijk in Almelo. Turnen was haar lust en haar leven, maar verder had ze een eenvoudige en kleurloze jeugd. Op haar zestiende ging ze aan het werk in de winkel, waar ze ook haar man Erik ontmoet. Op de begrafenis van Eriks opa, vele jaren later, wordt een lied gezongen dat Erik erg raakt. Het zal het begin zijn van een zoektocht in het christelijk geloof die Mijntje en Erik samen maken. Mijntjes leven krijgt pas echt kleur als ze haar eigen winkel opent. Hier verkoopt ze tweedehands kleding en helpt ze in haar naaiatelier mensen met een achterstand weer op weg door het geven van naailessen. Op die manier geeft ze ook het leven van andere mensen een beetje kleur. Gesprekken en meditatie worden afgewisseld met koor- en samenzang.

De Verandering, maandag 25 april, 18.25 uur, Nederland 2 Als puber leefde Bart Kock erop los, maar kon ook zo'n jongen zijn die uren achter zijn computer zat, om deze uit elkaart e halen en vervolgens weer in elkaar te zetten. Hij was beetje een kluizenaar, zoals hij het zelf zegt. Totdat hij Ilona ontmoet. Een bijzondere meid die een enorme impact op zijn leven heeft. Maar samen gelukkig zijn is bij hen niet vanzelfsprekend: Ilona heeft een ernstige vorm van reuma. Hoe Bart gaat voor de zorg van Ilona en hun dochtertje Tamar, ziet u in deze aflevering van De Verandering en het lied van jouw leven.

Presentatrice Mirjam Bouwman bezoekt met haar gasten plekken en mensen die voor hen belangrijk zijn geweest. Naar aanleiding van hun levensverhaal wordt er in elke aflevering een lied geschreven en gecomponeerd. Aan het einde van het programma neemt Mirjam haar gasten met familie en vrienden mee naar het theater. Hier horen zij de uitvoering van 'het lied van hun leven'.

Melk en Honing, maandag 25 april, 19.25 uur, Nederland 2

Presentatrice Marion Lutke test de levensstijl van Sofie van den Enk op duurzaamheid. Sofie krijgt een duurzame gadget cadeau: een leuk vlinderkastje. Tv-presentator Ron Boszhard breng asperges mee voor meesterkok Albert Kooy, een groente waar verrassend veel over te vertellen valt. Sinds Ron uit een boom is gevallen, heeft hij niet zoveel met de natuur en dat blijkt ook wel uit zijn score op de Melk en Honing test.

Verder een portret van de 18-jarige Laura van Veller, die een grote missie heeft: heel Texel duurzaam maken.

En in de Melk en Honing tips: hoeveel geld kun je besparen door slim boodschappen te doen? XMIX, woensdag 27 april, 14.05 uur, Nederland 3
De museum mummie
In het archeologisch museum worden steeds kostbare beeldjes gestolen. De bewaker snapt er niets van. 's Nachts gaat XMIX op onderzoek uit om de dader te pakken. De dief lijkt zich schuil te houden bij de sarcofaag met een echte mummie er in!

XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

A dangerous place to meet my family, donderdag 28 april, 21.00 uur, Nederland 3 Zoektocht naar een identiteit
BBC documentaire
Jemen staat bekend als een van de gevaarlijkste landen ter wereld vanwege het terreur en de gruweldaden tegen de menselijkheid. De 21-jarige Dean Whitney uit Sheffield is zoon van een Britse vader en een Jemenitische moeder. Hij heeft altijd gedroomd van een reis naar Jemen, het land waar de helft van zijn familie woont. Daarnaast spelen identiteitsvragen rondom zijn moslimreligie en Jemenitische achtergrond een grote rol. Een zoektocht van vijf weken volgt door het land dat een frontlinie is in de oorlog tegen Al-Qaeda. Na een vreugdevol weerzien met zijn familie wordt Dean geconfronteerd met schokkende en mensonterende verhalen. Daarnaast riskeert hij zijn eigen leven wanneer hij als westerling de hoofdstad Sana'a bezoekt. Zijn droomreis lijkt een nachtmerrie te worden.

De Kist, donderdag 28 april, 00.00 uur, Nederland 2 Presentator Herman Wegter rijdt in zijn okergele oldtimer en heeft met uitgesproken Nederlanders een goed gesprek over leven en dood. Om erachter te komen hoe zij over onze sterfelijkheid denken neemt hij een doodskist mee.

Deze week in De Kist: Arthur Japin

Schrijver Arthur Japin werd op jonge leeftijd met de dood geconfronteerd, toen zijn vader zelfmoord pleegde. Arthur komt uit een gezin waar geweld en depressie de boventoon voerde. Bovendien werd hij op school enorm gepest en vernederd. In de loop van zijn leven leerde hij deze mensen te vergeven; de enige manier om zelf verder te kunnen. Liefde is een centraal thema in Arthur's leven. Anderen liefhebben en liefde geven zijn de belangrijkste aspecten daarvan. Door de vernederingen die hij in zijn jeugd heeft ervaren, blijft het liefhebben van zichzelf heel moeilijk. Zo kijkt hij nooit naar zichzelf in de spiegel. Voor Arthur zou zijn eigen dood een moment zijn waarop hij eindelijk in de spiegel zal durven kijken. Hij kan naar dat moment uitzien.

Herman Wegter ontmoet een gevoelige man, voor wie de dood een moment van volledige overgave is.

Hoe is het toch met...?, donderdag 28 april, 22.25 uur, Nederland 1 In het nieuwe EO-programma Hoe is het toch met...? gaat presentator Bert van Leeuwen op zoek naar BN'ers die uit beeld zijn verdwenen. Ook ontmoet Bert mensen die eenmalig het nieuws haalden met een extreme gebeurtenis of een persoonlijk drama. Hoe heeft het leven van deze mensen zich ontwikkeld sinds wij voor het laatst van hen hoorden?

Film op 2: The Queen, vrijdag 29 april, 22.45 uur, Nederland 2 In de zomer van 1997, vlak nadat Tony Blair als premier van Groot-Brittannië is gekozen, verongelukt prinses Diana in Parijs. Haar plotselinge dood roept ongekende emoties op bij het Engelse volk. De koninklijke familie realiseert zich niet dat een blijk van medeleven wordt verwacht. Tony Blair ziet het gevaar wanneer het volk roept om een openbare rouwceremonie. Het verdriet van het volk slaat geleidelijk om in woede wanneer Koningin Elizabeth op haar buitenverblijf in Schotland blijft en na enkele dagen nog steeds geen teken van rouw heeft laten zien. De kersverse premier zoekt een manier om de koningin en het volk tot elkaar te brengen. Brits drama uit 2006

Nederland Zingt, zaterdag 30 april, 18.20 uur, Nederland 2 Adrianus Valerius was een Nederlandse dichter en componist. Zijn belangrijkste werk is de verzameling geuzenliederen, uitgebracht in zijn 'Nederlandtsche gedenck-clanck'. De liederen, steeds gedicht op bestaande, maar door Valerius soms aangepaste melodieën, beleefden een kortstondige populariteit, maar raakten daarna in de vergetelheid, om vanaf het einde van de 19e eeuw weer geliefd te worden als vaderlandse liederen. Het allerbekendste lied uit de bundel is het Wilhelmus, dat een ouder geuzenlied is waarvan de oorsprong tot het begin van de opstand teruggaat. Het zou uitgroeien tot het nationale volkslied van Nederland. Deze uitzending van Nederland Zingt staat in het teken van Koninginnedag en wordt gepresenteerd door Mirjam Bouwman.

De Grootste Royaltykenner, zaterdag 30 april, 20.05 uur, Nederland 2

Wie bestijgt de 'troon' en is bij machte deze tot het laatst te behouden?

Aan de hand van de mooiste royaltymomenten presenteren Jeroen Snel en Bert van Leeuwen ook dit jaar weer De Grootste Royaltykenner.

Deze spannende kennisquiz test royalty-experts uit het hele land op hun kennis van de koninklijke familie Niet alleen de geschiedenis van het Koninklijk Huis staat centraal, maar ook het protocol en de lifestyle van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima en hun familie. Wie overleeft alle spelrondes en mag aan het eind van de aflevering plaatsnemen op de 'troon'?

Nederland Zingt op Zondag, zondag 1 mei, 9.00 uur, Nederland 1 Vier jaar is ze, de Joodse Estha Gobes, als ze in september 1943 bij de familie Wierdsma in Sneek in huis komt. Het is haar 17e onderduikadres in 3 maanden. Maar bij de Wierdsma's zou ze rest van de oorlog blijven, veilig bij 'heit en mem' en hun 12 kinderen. Een van hen is Bouwe Wierdsma. Bouwe is 1 jaar ouder dan Estha en zij is als een jonger zusje voor hem. En dat is ze nog altijd, hoewel ze al meer dan 40 jaar in Israël woont. In deze aflevering, voorafgaand aan 4 en 5 mei gaat ds. Arie van der Veer met Esta en Bouwe terug naar Sneek en blikken ze terug op de spannende oorlogsjaren. Ze bezoeken voor het eerst het voormalige ouderlijke huis, waar vaker Joodse onderduikers op doorreis een nachtje doorbrachten en waar in het turfhok wapens van het verzet verborgen lagen. Een verhaal van redding en naastenliefde. En van een onwankelbaar geloof in God. Ook dat krijgt Estha mee in het gezin. Direct na de oorlog wordt Estha weer met haar echte ouders herenigd, die de oorlog op een onderduikadres in Amsterdam hebben overleefd. Een pijnlijke gebeurtenis, omdat Estha haar ouders niet meer kent en niet gescheiden wil worden van heit en mem Wierdsma en haar broers en zussen. 55 jaar na de oorlog eert Estha haar onderduikouders door ervoor te zorgen dat ze postuum de Yad Vashem onderscheiding krijgen, de hoogste Israëlische onderscheiding voor hulp aan Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Verborgen Verhalen, zondag 1 mei, 14.45 uur, Nederland 3

Loser
De Bijbel: "Je moet elk mens recht in de ogen kunnen zien, nooit je ogen hoeven neerslaan." Danielle houdt niet echt van leren, ze gaat liever met Karin shoppen. Daardoor zitten ze allebei flink in de problemen. Ze moeten hun repetities vet goed maken anders gaan ze niet over. No way dat het ze zomaar gaat lukken. Dan heeft Karin een idee. Ze overtuigt Danielle om de repetities te jatten tijdens het schoolfeest. Maar gaat dat wel goed?

Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.

Upside Down, zondag 1 mei, 21.50 uur, Nederland 3
Jörgen Raymann weet dat hij naar de fysiotherapeut gaat voor een massage. Wat hij niet weet, is dat zijn vrouw de crew van Upside Down intussen de reservesleutels van zijn hagelnieuwe Porsche heeft gegeven. En die start ineens niet meer als Jörgen klaar is en weg wil rijden. De 'ANWB' helpt graag, maar of Raymann daar zo blij mee is...

En: stel je solliciteert op een baan voor administratief medewerker, je komt het kantoor binnen en voor je zit een tot in de puntjes verzorgde directeur, maar wél met syndroom van Down...

In Upside Down zetten Sjoerd, Michiel, Rutger en Rick de boel flink op z'n kop met grappen en hilarische confrontaties. Allevier hebben ze het syndroom van Down en willen ze voor eens en altijd afrekenen met het beeld van die schattige, hulpeloze jongens die je niet serieus hoeft te nemen. Met een flinke dosis zelfspot en humor, houden ze bekende en onbekende Nederlanders voor de gek. De verborgen camera registreert genadeloos hoe er gereageerd wordt op de jongens als zij de rollen omdraaien.


---
Noot voor redactie,