Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

maart 2011

Zwolle | zaterdag 23 april 2011

TSJERNOBYL 25 JAAR LATER

Het is 25 jaar geleden sinds de nucleaire ramp in Tsjernobyl. Het ongeluk veranderde drastisch het leven van tienduizenden. Tot de dag van vandaag is het bepalend geweest voor het beleid van kernenergie. Een kwart eeuw na dato is het onderwerp actueler dan ooit.

Herdenking
Samen met betrokkenen, specialisten en slachtoffers zullen we tijdens de herdenking terug- en vooruitblikken op kernenergie. Slachtoffers zijn aanwezig en vertellen hun persoonlijke verhaal.

Gevolgen van Tsjernobyl
Centraal staan de gevolgen die de ramp heeft gehad op de slachtoffers die nog steeds in het besmette gebied wonen. Verder zetten we de schijnwerpers op de enorme inzet van vrijwilligers die de honderdduizenden kinderen destijds hebben geholpen. De afgelopen jaren zijn honderden kinderen uit het rampgebied opgevangen in Nederland. Hoe gaat het nu met hen?

Kracht van vrijwilligerswerk
Hoogleraar civil society Lucas Meijs (Erasmus Universiteit Rotterdam) vertelt over de kracht van vrijwilligerswerk. Hoe ziet het leven en de leefomgeving eruit na een nuceair ongeluk? Specialisten schetsen een beeld, in interactie met het publiek.

Wens
Een gemeenschappelijke wens van het publiek aan de slachtoffers in het voormalige rampgebied maakt deel uit van de afsluiting.

In samenwerking met: Stichting Rusland Kinderhulp (SRK), Stichting Landelijk Platform Hulp aan Tsjernobylkinderen (LPHTK) en het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG).

Waar en wanneer?


Datum: Zaterdag 23 april 2011
Tijd: 10.00 uur

Plaats: Christelijke Hogeschool Windesheim I Campus 2-6 | Gebouw X Toegang: ¤ 100 | Inclusief lunch | Aamelden via VUconnected.nl