Ingezonden persbericht



---



PERSBERICHT

Hooghalen, 22 april 2011

Levenstekens
Een persoonlijk verslag van het leven in kamp Westerbork

Op donderdag 14 april werd in het Joods Historisch Museum in Amsterdam het boek Levenstekens gepresenteerd. Een persoonlijk verslag van een Joodse moeder van drie kinderen, die tijdens de oorlog in kamp Westerbork terecht komt. In de brieven aan haar naasten beschrijft ze de wonderlijke microsamenleving in het kamp.

In 1942 komt Hilde Verdoner (1909) aan in kamp Westerbork. In de brieven voor familie en vrienden geeft ze het paradoxale leven in het doorvoerskamp weer. Haar levenstekens beschrijven een combinatie van alledaagsheid en de allesoverheersende dreiging van deportatie. In schril contrast met de naziterreur vinden in het kamp sportwedstrijden en cabaretvoorstellingen plaats. En geven ook een ziekenhuis, een school en zelfs een winkel de trekken van een normaal leven. Subtiel verhuld voor ongewenste medelezers spreekt Hilde ook haar zorgen uit. Over het lot van haar en haar man. En dat van hun drie ondergedoken kleinkinderen.

Op 8 februari 1944 wordt Hilde Verdoner gedeporteerd naar Auschwitz, waar ze drie dagen later wordt omgebracht. Vlak voor haar transport smokkelt ze haar brieven het kamp uit. Bijeengebracht in de uitgave Leventekens schetsen ze op indringende wijze een verrassend beeld van wat voor talloze Nederlandse Joden het laatste was dat ze van Nederland zouden zien.

Hilde Verdoners kinderen overleven de oorlog. Otto, de jongste, schrijft jaren na de bevrijding een lange brief aan zijn onderduikmoeder. Het relaas waarin hij onder woorden brengt hoe zijn dramatische jeugd zijn persoonlijke ontwikkeling heeft beïnvloed is eveneens opgenomen in het boek.

Voor E 19,90 is Levenstekens te koop in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork of te bestellen via e-mail info@kampwesterbork.nl (excl. verzendkosten).