Gemeente Meppel



-

Jongerendenktank geeft vorm aan jeugdparticipatie

21-04-2011 -

Dinsdag 19 april 2011 heeft het college het plan van aanpak Jeugdparticipatie Meppel 2011 en 2012 vastgesteld. Dit plan beschrijft hoe jeugdparticipatie in Meppel vormgegeven wordt en wat de randvoorwaarden voor uitvoering zijn. Een speerpunt uit het plan is de inzet van een jongerendenktank. De jongerendenktank bestaat uit circa 25 jongeren die op verschillende manieren gaat meedenken en meedoen met de gemeente. De denktank wordt begeleid door het jongerenwerk van Stichting Welzijn Meppel Westerveld.

Ze organiseren onder andere eenmaal per jaar een jongerendebat, maar praten ook mee over verschillende beleidsonderwerpen die jongeren aangaan als middelengebruik, cameratoezicht en voorzieningen voor jongeren. De gemeente kan jongeren om hun mening en advies vragen. Ook kunnen jongeren zelf een onderwerp aandragen waarover ze graag met de gemeente in gesprek willen gaan.

Onderwijs
Naast de denktank worden ingangen in het onderwijs meer benut om jongeren te betrekken. Via de klassen maatschappijleer worden jongeren opgezocht door bijvoorbeeld een raadslid, lid van het college, beleidsambtenaar of jongeren uit de denktank. Op deze manier raakt de jeugd meer betrokken bij de lokale politiek en wat er in hun gemeente speelt. De gemeente wil scholieren stimuleren deel te nemen aan de jongerendenktank of het debat. Voor middelbare scholieren is het daarnaast mogelijk om de maatschappelijke stage in de denktank te lopen.

Verbinding met jongeren
Wethouder Myriam Jansen: `De gemeente hecht veel waarde aan de inbreng van jongeren bij de ontwikkeling en uitvoering van beleid. Het is goed om de verbinding met jongeren aan te gaan via onder andere de denktank. Zo betrekken we ze actief bij maatschappelijke onderwerpen en kan de gemeente gebruik maken van hun advies en mening en hun stem te laten gelden. Zij zijn immers de spil van de toekomst!'

Social media
Om aan te sluiten bij de belevingswereld van jongeren gaat de jongerendenktank social media inzetten om grotere groepen jongeren te bereiken, bekendheid te geven aan initiatieven op het gebied van jeugdparticipatie en input van jongeren te krijgen. Jongeren worden via sociale netwerksites zoals Hyves, Facebook en Twitter gestimuleerd om deel te nemen aan de denktank, om hun mening gevraagd en uitgenodigd voor het jongerendebat en eventuele andere bijeenkomsten.

GeĂŻnteresseerd?
Jongeren die nu al interesse hebben om actief mee te denken of aan deelname in de jongerendenktank, kunnen contact opnemen met Naomi Luth of Jan Bomers van Stichting Welzijn Meppel Westerveld via naomiluth@welzijnmw.nl, janbomers@welzijnmw.nl of (0522) 252 798.