Nieuwe tentoonstelling opent in Museum Geelvinck Hinlopen Huis
Uniek materiaal uit particulier bezit refererend aan de tempo doeloe te zien in 'Indië Thuis - sporen van een koloniaal verleden' in de Amsterdamse Grachtengordel
AMSTERDAM, 20110420 -- Museum Geelvinck Hinlopen Huis in de Amsterdamse Grachtengordel presenteert in de reeks tentoonstellingen ‘Azië uit het hart gegrepen’, vanaf 21 april t/m 10 oktober de derde expositie: ‘Indië Thuis – sporen van een koloniaal verleden.’ ‘Indië Thuis’ grijpt terug op het Nederlands koloniaal verleden. Niet alleen in musea, maar in tal van aspecten van de Nederlandse cultuur is nog altijd een Indische achtergrond te herkennen.
Tastbare herinneringen
Te zien zijn tastbare herinneringen, veelal verzameld in een tijd dat Indonesië nog Indië was. Herinneringen, die in de geborgenheid van het eigen huis nog immer dat typisch ‘Indische’ belichamen. Herinneringen, die voortleven als familiegeschiedenis, als decoratie aan de wand van de huiskamer, als aandenken op de schoorsteenmantel, of weggeborgen liggen in de kast. Geuren en smaken, die deel zijn gaan uitmaken van de Nederlandse culinaire traditie. Wat is er Hollandser dan de Indische rijsttafel? Het zijn herkenbare of bijna vergeten restanten van de tempo doeloe. Zoete en bittere herinneringen, aanwezig in de onvoltooid verleden tijd.
Vereniging Vrienden der Aziatische Kunst
Deze tentoonstelling zal opnieuw voor een groot deel bestaan uit objecten, die in bruikleen zijn afgestaan door leden van de Vereniging Vrienden der Aziatische Kunst. In de serie ‘Azië uit het hart gegrepen' kwamen al eerder China en Japan aan bod.
Enkele highlights:
- volledig Djokja zilveren theeservies
- wajangpoppen van kratonkwaliteit (*)
- schilderijen en etsen van o.a. Jan Daniël Beynon, Willem Hofker, Jan Frank en Rudolf Bonnet
- 17e -eeuwse troon van de Sultan van Djokja
- niet eerder vertoonde familiefilmbeelden uit het Nederlands Indië van de jaren ‘30
Museum Geelvinck Hinlopen Huis 20 jaar
Museum Geelvinck Hinlopen Huis bestaat dit jaar twintig jaar. De focus ligt op de uitingen van leefstijl in de woonkamer, waarbij hedendaagse aspecten en geschiedenis gerelateerd worden. Het huismuseum wordt volledig gedragen door vrijwilligers en een kleine professionele staf, per tentoonstelling ondersteund door gastconservatoren.