Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Eerste grote apparatuurinvestering voor agrofood-onderzoek in nieuw centrum

21 apr 2011

Onderdeel: Wageningen UR
Nummer: P023

Een 3T-MRI-scanner - waar een persoon in zijn geheel in kan - is inclusief randapparatuur de eerste grote investering voor apparatuur van het Centre for Advanced Technology AgroFood (CAT-AgroFood). De totale investering is ongeveer 2,5 miljoen euro. Zowel ziekenhuizen, universiteiten als bedrijven kunnen gebruikmaken van de apparatuur om effecten van voeding op de mens in beeld te brengen. De 3T-MRI-scanner wordt geplaatst in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Woensdag 20 april is het contract getekend door Kees Smaling, divisiedirecteur van Siemens, en Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR (University & Research centre).

MRI-scanner
3T staat voor de magneetsterkte (3 tesla) van de MRI-scanner. De beelden zijn hierbij nauwkeuriger, waardoor bijvoorbeeld bepaalde hersensignalen bij te onderzoeken personen zichtbaar worden die niet met reguliere apparatuur zijn te registreren. In regionale ziekenhuizen wordt voor MRI-diagnostiek meestal een 1T-scanner gebruikt; 3T is tot nu toe (vooral) voorbehouden aan academische ziekenhuizen.

Naast de 3T-MRI-scanner wordt geïnvesteerd in randapparatuur, zoals een olfactometer (voor geurtoediening) en komt er een geavanceerde beameropstelling, zodat bijvoorbeeld het effect van externe prikkels (beeld en van voedingsmiddelen) op de voedingsverzadingingsrespons in de hersenen gemeten kan worden. Dankzij de samenwerking tussen Wageningen UR en Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede binnen de Alliantie Voeding Gelderse Vallei is het mogelijk dat de apparatuur - geleverd door Siemens - in het Edese ziekenhuis geplaatst wordt.

Gebruikers
De apparatuur binnen het virtuele centrum CAT-AgroFood is bedoeld voor onderzoek in de agrofoodsector. Deze 3T-MRI-scanner is de eerste investering van CAT-AgroFood. Onderzoekers van Wageningen UR kunnen er gebruik van maken, maar zeker ook externe gebruikers, zoals ziekenhuizen en bedrijven in de levensmiddelenindustrie. Binnen Wageningen UR is de afdeling Humane Voeding van Wageningen University de belangrijkste gebruiker. De afdeling gebruikt de apparatuur voor voedingsmiddelen- en gezondheidsgerelateerd onderzoek, zoals sensorisch onderzoek en vetverdeling/lichaamssamenstelling. De belangrijkste externe gebruiker is het voedingsziekenhuis Ziekenhuis Gelderse Vallei, die het in gaat zetten voor gespecialiseerde MRI-scan-diagnostiek. De apparatuur biedt ook mogelijkheden voor topsport- en voedingsonderzoek.

CAT-AgroFood
CAT-AgroFood is een recent initiatief van het ministerie van EL&I, de Provincie Gelderland en Wageningen UR met als doel om in geavanceerde apparatuur voor agrofood-onderzoek te investeren en die te exploiteren. Het centrum is erop gericht geavanceerde faciliteiten en bijbehorende expertise efficiënt door meerdere partijen te laten gebruiken, waardoor het gebruik kosteneffectiever wordt en waardoor de vaak snelle ontwikkelingen in geavanceerde analyseapparatuur zijn bij te benen. CAT-AgroFood is onderdeel van Wageningen UR. In 2009 reserveerden het ministerie van EL&I en de Provincie Gelderland gezamenlijk 18,8 miljoen euro voor het nieuwe geavanceerde onderzoekscentrum, om zo de Food Valley-regio een impuls te geven in het onderzoek naar gezonde voeding en nieuwe voedingsproducten en -processen.

De betrokkenen bij CAT-AgroFood en haar eerste investering: de 3T-MRI-scanner. v.l.n.r. Frans Kok, hoogleraar Humane Voeding en Epidemiologie en betrokken bij de Samenwerking Alliantie Voeding Gelderse Vallei en mede-initiatiefnemer voor de investering van de 3T-MRI, Kees Smaling, divisiedirecteur Siemens, Ronald Jobse, Business Partner Siemens, Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen UR, Raoul Bino, algemeen directeur Agrotechnology & Food Sciences Group van Wageningen UR en lid van de CAT-AgroFood-stuurgroep, en Dik van Starkenburg, directeur Ziekenhuis Gelderse Vallei.



Wageningen Universiteit en Researchcentrum