Ingezonden persbericht


Ode aan verzet in herdenkingsmaand

De maand mei staat weer voor de deur en dat betekent traditiegetrouw herdenken en vieren. We herdenken op 4 mei de doden, die vielen in de Tweede Wereldoorlog en vieren op 5 mei de bevrijding van de Duitse bezetting. De oorlogstijd 1940-1945 staat nog volop in de belangstelling. Wekelijks zijn op de televisie - National Geographic, History Channel - programma's over WOII te zien. En ook de gigantische berg boeken, die over het onderwerp is geschreven, groeit onophoudelijk.

De geboren Edenaar Ben Verduijn (66) is zo'n schrijver, die zich laat inspireren door de oorlog. Onlangs verrijkte hij het al bestaande enorme oorlogsoeuvre met een eigen bijdrage. 'Door de vrijheid geroepen' heet zijn boek dat gaat over negen Edese verzetsmensen, die door de Duitsers zijn doodgeschoten: Abraham du Bois, Maarten Lugthart, Petrus Jacobus en Ferdinant Rombout, Rijk Tigelaar, Willem en Hendrik van der Mheen en Elbert en Barend Veenendaal. Het Historisch Museum Ede grijpt het uitkomen van dit boek aan om juist met het oog op de komende herdenking en viering de levens van 21 verzetsmensen uit Ede, Bennekom en Lunteren voor het voetlicht te brengen. Dat doet het museum met een expositie en een videopresentatie in het monumentale stationsgebouw Ede-Centrum op het Museumplein in het hartje van Ede. Tot en met 15 mei wordt met foto's en persoonlijke brieven een indringend beeld geschetst van wie die verzetsmensen waren en wat hen dreef om tegen de bezetter in opstand te komen. Twintig kregen de kogel als vergelding voor aanslagen op Duitse officieren, zoals op 6 maart 1945 bij Woeste Hoeve op politiechef Rauter, of Nederlandse collaborateurs. Een van de verzetsmensen kwam om na zijn arrestatie bij een Engelse wapendropping in Lunteren. Ben Verduijn vertelt in de videopresentatie, die op verzoek wordt getoond, wat hem beweegt de levens te achterhalen van plaatselijke verzetsmensen, voor en in de oorlog. Als basis gebruikt hij de 29 namen, die in het Mausoleum op de Paasberg in Ede zijn gegraveerd. De tentoonstelling wordt gecompleteerd door een unieke Engelse container voor het droppen van wapens ten behoeve van het verzet in bezet gebied. Het boek van Verduijn is daar - net als bij de lokale boekhandels - tegen betaling van 19.95 euro te koop.

Historisch Museum Ede, Museumplein 7, Tel: 0318-619554. www.historischmuseumede.nl. dinsdag t/m zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur, zondag van 13.30 tot 16.00 uur. Volwassenen ¤ 2,550, kinderen ¤ 1,50. Museumkaart: gratis Rondleidingen oop afspraak.



Ingezonden persbericht