Ingezonden persbericht


Amsterdam, 21 april 2011

MCN Compositieopdracht North Sea Jazz 2011 voor Dirk Bruinsma

De MCN Compositieopdracht North Sea Jazz 2011 is verstrekt aan altsaxofonist en basgitarist Dirk Bruinsma. Met zijn nieuwe band Pumporgan voert hij de nieuwe compositie Hijinks & Jitters uit tijdens het North Sea Jazz Festival 2011, op zaterdag 9 juli in de Yenisei zaal.

'Interessante componisten herken je aan een eigen identiteit. Deze is niet te ontkennen,' aldus de jury.

Dirk Bruinsma, met een achtergrond in avant-gardistische rock en jazz, heeft zich voor de compositieopdracht laten inspireren door dansmuziek, in het bijzonder gericht op de energieke kracht van rhythm and blues, rock 'n roll en swing.

De kunst van Pumporgan bestaat uit het fuseren van dissonantie en ritmische complexiteit met de overwegend tonale en op puls gebaseerde dansmuziek. Dit resulteert in opzwepende muziek die echter de platgetreden paden vermijdt.

Pumporgan bestaat uit:
Onno Govaert: drums, percussie
Jasper Stadhouders: gitaar, basgitaar
John Dikeman: tenor, baritonsax
Dirk Bruinsma: altsax, basgitaar
Andrea Taeggi: keyboards, electronica en percussie

Jury
De jury van de MCN Compositieopdracht North Sea Jazz 2011 bestond uit:
- Frank Bolder (programmeur North Sea Jazz Festival en LantarenVenster, Rotterdam)
- Tim Sprangers (muziekjournalist De Volkskrant)
- Dineke Bogchelman (programmeur Hot House, Leiden)

Partituur
De compositie van Dirk Bruinsma wordt gepubliceerd door de uitgeverij van Muziek Centrum Nederland. De partituur en partijen zijn te zijner tijd beschikbaar via de webshop van MCN (webshop.mcn.nl)

MCN Compositieopdracht North Sea Jazz

De MCN Compositieopdracht North Sea Jazz wordt jaarlijks verstrekt aan een jonge veelbelovende Nederlandse componist. De opdracht biedt de componist een zo groot mogelijke vrijheid bij het schrijven van de compositie(s) en de kans de uitvoering daarvan te presenteren tijdens het North Sea Jazz Festival in een bezetting naar keuze. De Compositieopdracht is eerder verstrekt aan Tobias Klein (2010), Jorrit Dijkstra (2009), Jeroen van Vliet (2008), Joost Buis (2006), Oene van Geel (2005), Harmen Fraanje (2004), Jasper Blom (2003), Martin Fondse (2002) en Maarten Ornstein (2001). (www.mcn.nl/compositieopdrachtNSJ)

De MCN Compositieopdracht North Sea Jazz 2011 is een initiatief van Muziek Centrum Nederland en het North Sea Jazz Festival en wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.


---