Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Kinderen in de jeugdzorg waarderen gezinshuizen
De Glind, 21 april 2011 - Kinderen, jongeren en hun ouders zijn zeer tevreden over de opvang in een gezinsvorm. Zo blijkt uit het vandaag gepubliceerde rapport 'Dat voelt als een thuis voor mij' van Stichting Alexander. De resultaten pleiten voor meer gezinsvormen in de residentiële jeugdzorg als duurzaam alternatief voor opvang in leefgroepen.
In opdracht van Alliantie Kind in Gezin onderzocht Stichting Alexander de kwaliteit en de waardering van gezinsvormen door cliënten aan de hand van de Kwaliteitsstandaarden Jeugdzorg Q4C. Deze kwaliteitsstandaarden zijn enkele jaren geleden geformuleerd vanuit de gezichtspunten van betrokkenen in de jeugdzorg in 28 Europese landen. De standaarden zijn later aangepast voor de Nederlandse jeugdzorg. Vooral over het verblijf in het gezinshuis, de behandeling en bejegening en de zorg na het verblijf in het gezinshuis zijn cliënten tevreden.
Kracht van gezinsvormen
Aan de hand van de kwaliteitsstandaarden is met kinderen, jongeren en hun ouders gesproken over de kwaliteit van de geboden zorg in gezinshuizen. Daardoor is met dit onderzoek geïnventariseerd hoe zij tegen de hulpverlening en zorg aankijken. Gezinshuizen worden ten aanzien van andere opvangvormen vooral gewaardeerd vanwege de continuïteit, vrijheid en gelijkheid. De respondenten noemen dan zaken als de vrijheid om zelf de keuze te maken voor een hobby of de aanwezigheid van huisdieren. Maar ook dat zij maar één keer hun verhaal hoeven te doen en niet te maken hebben met verschillende groepsleiders. "Ik heb als prettig ervaren dat de gezinsmoeder heel aardig was. Daar kon ik altijd terecht met mijn problemen. Dat voelde als een thuis voor mij.", zegt een meisje van 22 jaar in het onderzoek.
Bevestiging ambitie
Alliantie Kind in Gezin wil binnen de residentiële jeugdzorg toewerken naar een hoger percentage uithuisgeplaatste jeugd dat woont in een gezinsvorm. In de resultaten van bovengenoemd onderzoek ziet de Alliantie een bevestiging van haar ambitie. Daarnaast zijn er andere onafhankelijke publicaties als het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind die de ambitie van de Alliantie bevestigen, want zo staat in het Verdrag 'ieder kind heeft recht op een gezin'. "Met de resultaten van deze cliëntenwaardering en huidige ervaringen in de residentiële jeugdzorg wil de Alliantie (jeugd-)zorgorganisaties en andere aanverwante partijen motiveren om bij te dragen aan deze Alliantie door ook gezinsvormen in het hulpverleningsaanbod op te nemen", aldus Gerard de Jong, lid van de stuurgroep van Alliantie Kind in Gezin, "ook bieden de resultaten handvatten om de kwaliteit in gezinshuizen, vanuit het perspectief van kinderen, jongeren en hun ouders, te verbeteren".
Alliantie Kind in Gezin
Alliantie Kind in Gezin is een krachtenbundeling van partijen uit verschillende sectoren in heel Nederland. Gezamenlijk zetten wij ons er voor in dat over 10 jaar minstens de helft van alle uithuisgeplaatste kinderen, vallend onder de residentiële jeugdzorg, in een zorgvuldig gekozen gezin woont, dat hen recht doet. Alliantie Kind in Gezin wil bereiken dat uit huis geplaatste kinderen niet van een gezin naar een instelling gaan, maar van gezin naar gezin én van instelling naar gezin. Gezinshuizen zijn een vorm van residentiële jeugdzorg waarbij het vanzelfsprekende van een gezin wordt gecombineerd met professionaliteit in de jeugdzorg.
De missie van Alliantie Kind in Gezin is om in 2020 aan 10.000 uithuisgeplaatste kinderen in de residentiële jeugdzorg een duurzaam alternatief te kunnen bieden in de vorm van een nieuw 'thuis': een passende gezinsvorm. De slogan 'bouwen aan 10.000 inhuisplaatsingen' is een krachtige samenvatting van de doelstelling van Alliantie Kind in Gezin. Betrokken organisaties bij de Alliantie zijn onder andere Stichting Kinderpostzegels Nederland, Gezinshuis.com, Stichting R.C. Het Maagdenhuis, 's Heeren Loo en Rudolphstichting.
Noot voor de redactie,