Gemeente Utrecht

2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
61 Vragen van mevrouw mr. A.P.Vink
(ingekomen 21 april 2011)

Schriftelijke vragen inzake stijgende aanvragen schuldhulpverlening

Volgens de 'Thermometer economische crisis' die de gemeente Utrecht in maart 2011 heeft uitgegeven is er een positieve trend te zien in de economische ontwikkeling en op de arbeidsmarkt. De Utrechtse economie herstelt zich voorzichtig van de crisis, er is een sterke toename van het aantal startende bedrijven en omzetten van ondernemers stijgen voorzichtig. Bovendien is de werkloosheid fors gedaald. Dat is natuurlijk goed nieuws in deze tijden. Echter, ondanks deze ontwikkelingen blijft het aantal aanvragen voor schuldhulpverlening alsmaar stijgen. Dit lijkt tegenstrijdig met elkaar te zijn en zet D66 ertoe aan om de volgende vragen te stellen aan het college:


1. Heeft het college inzicht in de reden(en) van de stijging van de aanvragen? Zo nee, is het college bereid om te bekijken of het waarom van de stijging achterhaald kan worden?

Uit het overzicht zoals verstrekt op de bijeenkomst betreffende activerend armoedebeleid blijkt dat de schuldhulpverlening een zeer grote kostenpost van ruim 5 miljoen euro is. D66 beseft dat niets doen voor mensen die problemen met schuldeisers hebben geen optie is. Gezien de noodzaak tot verantwoord omgaan met beschikbare middelen heeft D66 nog wel de volgende vragen.


2. Kan het college inzicht geven in de klantprofielen bij de schuldhulpverlening en de ontwikkeling daarvan?


3. Welke preventieve maatregelen worden er momenteel in Utrecht genomen om potentiële doelgroepen uit de schuldhulpverlening te houden?


4. Wordt het effect van deze preventieve maatregelen gemeten en, zo ja, wat is dan het effect van deze maatregelen op de wachtlijsten voor schuldhulpverlening?


5. In hoeverre meet u verder dat het grote budget voor schuldhulpverlening op de meest efficiënte en effectieve wijze besteed wordt?

---- --