Waterschap Brabantse Delta



Rechtbank: waterschap Brabantse Delta heeft terecht bestuursdwang toegepast

Publicatiedatum : 21 april 2011

De voorzieningenrechter van de rechtbank Breda heeft als oordeel uitgesproken dat het waterschap Brabantse Delta bevoegd was om bestuursdwang toe te passen na de grote brand bij Chemie-Pack. Het verzoek van Chemie-Pack om de bestuursdwang te schorsen is door de rechter afgewezen, dat maakte de rechtbank bekend op donderdag 21 april 2011 om 13.30 uur.

Aansluitend vond een tweede rechtszaak plaats die Chemie-Pack Nederland BV aanspande tegen het waterschap over de opheffing van de beslaglegging op de verzekeringsgelden. Uitkomst is dat Chemie-Pack nader moet onderbouwen dat het bedrijf toekomst heeft als de komende drie maanden de lonen van de 42 werknemers kunnen worden betaald. Zij krijgen daarvoor van de rechter tot vrijdag 14.00 uur de tijd. Het waterschap dient vervolgens voor dinsdag 26 april 14.00 uur een reactie te geven aan de rechter over de ingediende stukken. Afhankelijk van de reactie van het waterschap doet de kort gedingrechter woensdag 27 april om 17.00 uur uitspraak inzake de opheffing van het beslag.

Bestuursdwang

Tijdens en na de grote brand bij Chemie-Pack op 5 januari is een grote hoeveelheid verontreinigd bluswater in de sloten rondom het bedrijf terecht gekomen. Die sloten zijn in beheer bij het waterschap. Het vervuilen van sloten met verontreinigd bluswater wordt gezien als een overtreding van de Waterwet. Gezien de risico's voor de volksgezondheid, kon niet worden gewacht tot Chemie-Pack zelf een einde maakte aan die overtreding. Daarom paste het waterschap bestuursdwang toe en is zij direct begonnen met het opruimen van het verontreinigde bluswater dat in de sloten terecht was gekomen. De kosten die de toepassing van bestuursdwang met zich brengt, worden door het waterschap verhaald op Chemie-Pack. Ter waarborging van dat verhaal heeft het waterschap beslag gelegd op verzekeringsgelden van Chemie-Pack.

De vervuiler betaalt

Het waterschap staat op het standpunt: "Wij staan, samen met de partners, voor het milieu en de volksgezondheid in West-Brabant. Daarom wordt momenteel ook het bluswater verwerkt dat naar het oppervlaktewater was afgestroomd. Ons uitgangpunt is helder: de vervuiler betaalt. Het waterschap staat voor haar inwoners, agrariërs en bedrijven van West-Brabant en stelt alles in het werk om de veroorzaker te laten betalen. "

Link naar update van 19 april met uitleg over de bestuursdwang en beslaglegging, de kosten en het standpunt van het waterschap: de vervuiler betaalt.