Ingezonden persbericht

Nederlandse kennis voor herstelplan kusteilanden Mississippi

Voor de kust van Mississippi, in de Golf van Mexico, ligt een keten van eilanden die het vasteland steeds minder goed kan beschermen tegen stormen. Zware orkanen Camille (1969) en Katrina (2005) sloegen het grootste eiland Ship doormidden waarbij het middendeel van het eiland over een lengte van 5,5 kilometer verdween. De eilandenketen erodeert ook door de getijden, tropische stormen en baggerwerkzaamheden om de haven van Pascagoula bereikbaar te houden voor scheepvaart uit de Golf.

Om verdere erosie te voorkomen is een herstelplan ontwikkeld.

Het United States Army Corps of Engineers heeft het consortium CH2M HILL, DHV en Deltares opdracht gegeven onderzoek te doen naar het herstel van deze Mississippi Barrier Islands.

Hoogwaterveiligheid

De erosie bedreigt niet alleen de hoogwaterveiligheid op het vasteland, ook de rijke flora en fauna van de eilanden en de biodiversiteit in de achterliggende Mississippi Sound lijden erdoor.

15 miljoen kubieke meter zand opspuiten

Het consortium van het Amerikaanse ingenieursbureau CH2M HILL, advies- en ingenieursbureau DHV en kennisinstituut Deltares gaat onderzoeken wat er gebeurt wanneer er 15 miljoen kubieke meter zand wordt toegevoegd op twee locaties voor Ship Island. Dit is een hoeveelheid die te vergelijken is met de Zandmotor voor de kust van Ter Heijde waar 21,5 miljoen kubieke meter zand wordt opgespoten.

Het project maakt onderdeel uit van het Mississippi Coastal Improvements Program dat het United States Army Corps of Engineers (USACE) na Katrina ontwikkelde. Een belangrijk onderdeel van dit programma betreft maatregelen om de natuurlijke zandbalans van en rondom de eilandenketen te herstellen waarmee een duurzame oplossing voor de erosieproblemen ontstaat.

Voor de validatie van het ontwerp gaat het consortium een modelstudie uitvoeren om te voorspellen wat er gebeurt na toevoeging van de enorme hoeveelheid zand aan het kustsysteem. De ontwikkeling van de zandsuppletie en de morfologische effecten van de verschillende ontwerpvarianten worden in detail bestudeerd met geavanceerde computermodellen.

Nederlandse kennis voor het US Army Corps of Engineers

Kennisoverdracht aan de specialisten van USACE is ook onderdeel van de opdracht. De modellen die tijdens de studie worden ontwikkeld, zullen straks door USACE worden gebruikt voor het verder afstellen van het ontwerp, het monitoren van de zandverplaatsing en het flexibele beheer en onderhoud.

De waarde van de opdracht is ruim 750 duizend US dollar.