Raad van State


Persagenda

donderdag 21 april 2011

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat (nu: Infrastructuur en Milieu) van het Tracébesluit A4 Delft-Schiedam. Het besluit maakt de aanleg mogelijk van een nieuwe snelweg tussen de bestaande A4 bij de aansluiting Delft-Zuid (Kruithuisweg) en het knooppunt Kethelplein bij Schiedam. Ook wordt een landtunnel aangelegd. Volgens de minister is de wegcapaciteit tussen Den Haag en Rotterdam te klein en staan er op de enige hoofdverbinding, de A13, dagelijks veel files. Met de aanleg van de A4 wordt een alternatieve verbinding tussen beide steden mogelijk gemaakt. Tegen dit besluit komen 23 organisaties en particulieren in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Onder hen onder meer de Milieufederatie Zuid-Holland samen met de Stichting StopRW19/A4 en de Vereniging Tegen Milieubederf, de Stichting A4 met Vaart en de Stichting Daadwerkelijk Nut A4. Zij zijn niet overtuigd van het nut en de noodzaak van de verlenging van de A4. Volgens hen zijn er alternatieven om de bereikbaarheid van Den Haag en Rotterdam te verbeteren. Verder zijn ze bang voor een verslechtering van de luchtkwaliteit en voor een toename van de geluidsbelasting. Ten slotte wordt door veel bezwaarmakers gewezen op de nadelige effecten van de aanleg van de A4 op de natuur. Vanwege de hoeveelheid beroepen is de zaak ook op woensdag 20 april 2011 op zitting behandeld. Op die dag zijn de volgende onderwerpen aan de orde geweest: de toepasselijkheid van de Crisis- en herstelwet, het milieueffectrapport, de keuze voor het tracé en de alternatieven, het verkeersmodel, het akoestisch onderzoek, de geluidshinder en de luchtkwaliteit. Vandaag behandelt de Raad van State de volgende onderwerpen: de tunnelveiligheid, de gebieds- en soortenbescherming, de compensatie, de externe veiligheid en alle overige bezwaren. (zaaknummer 201009980/1)
10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Hengelo van het bestemmingsplan 'Waterwinpark Veldwijk Noord'. Het plan is vastgesteld en heeft betrekking op het gebied dat globaal wordt begrensd door de Socrateslaan, Stroweg, Stadionlaan, Kuipersdijk en de spoorlijn Enschede - Hengelo. Het plan maakt het mogelijk het gebied te veranderen in een groen en waterrijk 'doe-park' met maatschappelijke voorzieningen. Zo kunnen daar onder meer een brede school en een multifunctionele accommodatie worden gebouwd. Het historische watertorencomplex blijft gehandhaafd. De gemeenteraad heeft ook een exploitatieplan vastgesteld. Het vastgoedbedrijf dat eigenaar is van grond in het gebied komt tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het verzet zich ertegen dat er veel minder woningen gebouwd mogen worden dan volgens hem eerder de bedoeling was van de gemeenteraad. Volgens hem heeft de gemeenteraad de woningbouwplannen naar een andere, financieel aantrekkelijkere locatie verschoven, omdat de gemeente zijn grond niet kon aankopen. Dit mag volgens het bedrijf geen reden zijn om woningbouw in het gebied uit te sluiten. Zie ook de zaak met zaaknummer 201007535/1 die de Raad van State vandaag om 11.45 uur op zitting behandelt. Die zaak gaat over de weigering door de gemeenteraad van Hengelo om een eerder vastgesteld bestemmingsplan te herzien om de woningbouw mogelijk te maken. (zaaknummer 201001192/1)

10.45 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Hardenberg heeft opgelegd aan stichting Ambiq. Volgens het gemeentebestuur is de huisvesting en behandeling van kinderen en jongeren met een licht verstandelijke handicap met ontwikkelingsproblemen en/of gedragsstoornissen in het orthopedagogische centrum aan de Fluitekruid in Hardenberg in strijd met de woonbestemming in het bestemmingsplan. Daarom heeft het gemeentebestuur bepaald dat tot 1 januari 2010 maximaal 6 kinderen/jongeren 24 uur per dag begeleid en behandeld mogen worden in een behandelgroep. Daarna mogen er helemaal geen kinderen en jongeren meer in het centrum worden behandeld en begeleid. De rechtbank Zwolle-Lelystad verklaarde in november 2010 een eerder beroep van de stichting gedeeltelijk gegrond. Naar haar oordeel mocht de stichting erop vertrouwen dat het centrum kinderen en jongeren mocht behandelen, maar de rechtbank vindt wel dat de gemeente het aantal kinderen/jongeren mocht beperken tot maximaal zes. Tegen die uitspraak is zowel de stichting als het gemeentebestuur in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroepen, verzoekt de stichting de Raad van State de uitspraak van de rechtbank te schorsen op het punt van het aantal kinderen dat mag worden gehuisvest. (zaaknummer 201011929/2)

11.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Harderwijk van de uitwerking van het bestemmingsplan 'De Eilanden'. Het plan maakt woningbouw mogelijk in het gebied De Eilanden dat deel uitmaakt van Waterfront-Zuid Waterstad. Bowlingcentrum Harderwijk is het er niet mee eens dat het wordt 'wegbestemd' om plaats te maken voor woningen, verkeer en water. Volgens hem is het uitwerkingsplan financieel niet uitvoerbaar en had de gemeenteraad eerst onderzoek moeten doen naar mogelijke planschadeclaims. Ook vindt het bowlingcentrum dat de gemeenteraad meer rekening had moeten houden met zijn belangen. De huidige plek van het bowlingcentrum is bij uitstek geschikt, omdat het geen zogenoemd 'geluidgevoelig object' is waarmee rekening moet worden gehouden, aldus het centrum. Dit in tegenstelling tot woningen die daar in de buurt mogen komen. Ten slotte vindt het bowlingcentrum dat voor verkeersoverlast in de 30 km/uur-zone rondom het centrum niet hoeft te worden gevreesd. Daarom komt het centrum in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201010588/1)

11.45 uur

Zitting over de weigering door de gemeenteraad van Hengelo om het bestemmingsplan 'Berflo Es' te herzien. Het plan heeft betrekking op het gebied dat globaal wordt begrensd door de Socrateslaan, Stroweg, Stadionlaan, Kuipersdijk en de spoorlijn Enschede - Hengelo. De gemeenteraad heeft in februari 2009 geweigerd dit plan te herzien. Het vastgoedbedrijf dat eigenaar is van grond in het gebied komt tegen de weigering in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het vindt dat de gemeenteraad het bestemmingsplan zo moet aanpassen dat woningbouw wordt toegestaan in plaats van industrie en agrarische activiteiten. Dit zou eerder ook de bedoeling zijn geweest van de gemeenteraad. Daarom komt het bedrijf tegen de weigering in beroep. Zie ook de zaak met zaaknummer 201001192/1 die de Raad van State vandaag om 10.00 uur op zitting behandelt. Die zaak gaat over de vaststelling door de gemeenteraad van Hengelo van het bestemmingsplan 'Waterwinpark Veldwijk Noord'. Dat plan is vastgesteld na de weigering om het bestemmingsplan 'Berflo Es' te herzien. (zaaknummer 201007535/1)

12.15 uur

Zitting over het verzoek van een journalist uit Ede aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) om informatie openbaar te maken. Het gaat om informatie over de uitvoering van het actieplan 'Nederland in Open Verbinding' van de Rijksoverheid. Hij heeft dit verzoek gedaan op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Het actieplan heeft betrekking op een project om de elektronische dienstverlening binnen de overheid te verbeteren. De Rijksoverheid wil bevorderen dat overheden en semipublieke instellingen open standaarden en open source software gebruiken. Ook de VNG was bij dit project betrokken. De VNG heeft de journalist in een brief laten weten dat documenten over het actieplan op haar website zijn gepubliceerd en dat zij niet over andere documenten over dat onderwerp beschikt. De VNG heeft hem daarbij ook aangegeven dat de Wob niet op haar vereniging van toepassing is. Daar is de journalist het niet mee eens. De rechtbank in Arnhem oordeelde in augustus 2010 dat zij niet bevoegd was om over deze zaak te oordelen, omdat de VNG geen bestuursorgaan is. De beslissing van de VNG was daarom ook geen besluit waartegen de journalist bezwaar en beroep kon indienen. De journalist laat het er niet bij zitten en komt tegen die uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hem is de VNG wel een bestuursorgaan of een instelling die onder de verantwoordelijkheid valt van een bestuursorgaan, zodat de brief moet worden aangemerkt als een besluit waartegen geprocedeerd kan worden. (zaaknummer 201009676/1)

13.30 uur

Zitting over de weigering door de burgemeester van Amsterdam om een exploitatievergunning te verlenen voor acht raambordelen aan de Molensteeg, Oudezijds Achterburgwal en Sint Annedwarsstraat in de hoofdstad. De burgemeester weigert op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening van Amsterdam om de vergunning te verlenen. Het landelijk bureau Bibob heeft hem geadviseerd om de vergunning niet te verlenen, omdat de vergunning mede gebruikt zou worden om 'uit strafbare feiten verkregen, op geld waardeerbare voordelen te benutten'. Verder zou er 'ernstig gevaar zijn dat de vergunning mede zal worden gebruikt om strafbare feiten te plegen'. Zo zou de eigenaar van La Vie en Rose B.V. zich hebben beziggehouden met drugshandel en zou de vergunning worden gebruikt om het geld dat hij met de drugshandel verdiende, wit te wassen. De rechtbank in Amsterdam verklaarde in januari 2011 een eerder beroep van onder meer La Vie en Rose ongegrond. Tegen die uitspraak is zij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. La Vie en Rose bestrijdt de betrokkenheid met drugshandel en witwaspraktijken. In afwachting van een definitieve uitspraak op beroep, verzoekt zij de Raad van State de weigering voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201102845/2)
rss feeds disclaimer links sitemap the council of state le conseil d'état der staatsrat