Gemeente Aalten


Geen stookverbod in Aalten: paasvuur mag doorgaan onder voorwaarden

De Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland (VNOG) heeft voor aankomend paasweekend code oranje afgegeven. Dit houdt in dat het erg droog is in natuurgebieden. Ondanks de droogte heeft de VNOG gemeenten geadviseerd paasvuren door te laten gaan, mits ze voldoen aan de gestelde voorwaarden.

Geen stookverbod
De gemeente Aalten heeft geïnventariseerd of alle paasvuren voldoen aan de 500 meter voorwaarde. Dit houdt in dat paasvuren 500 meter van brandbare objecten moeten staan. Bij alle paasvuren was dit het geval. In overleg met de brandweer heeft de gemeente Aalten daarom besloten geen stookverbod in te stellen.

Voorwaarden en veiligheidsvoorschriften
Er zijn voor 34 paasvuren een vergunning verleend, waarvan één groot paasvuur in IJzerlo. De gemeente heeft alleen een vergunning verleend als de paasvuurbouwer rekening heeft gehouden met de gestelde voorwaarden en veiligheidsvoorschriften. Naast de 500 meter voorwaarde mag het tijdens het aansteken niet harder waaien als windkracht 5. Ook mag het paasvuur niet eerder dan één uur na zonsondergang worden aangestoken. De ondergrond van de stooklocatie moet zodanig zijn samengesteld dat geen grondvuur kan ontstaan. Daarnaast moeten op de stooklocatie voldoende blusmiddelen en water aanwezig zijn om eventueel grondvuur te blussen.