Provincie Noord-Holland

Noord-Holland en Flevoland tekenen akkoord IPO en Rijk niet

21 april 2011 -

Gedeputeerde Staten van de provincies Noord-Holland en Flevoland stemmen niet in met het bestuursakkoord dat de onderhandelaars van het Interprovinciaal Overleg (IPO) hebben gesloten met het Rijk.

Elke provincie heeft zijn redenen om niet te tekenen. Gemeenschappelijk zijn de bezwaren tegen de manier waarop de hoofdstukken over natuur/landelijk gebied en jeugdzorg zijn ingevuld.

Het nieuwe bestuursakkoord bevat teveel financiële onduidelijkheden, waardoor de provincies dreigen op te draaien voor de tekorten van het Rijk. De provincies moeten in de jaren 2011 tot en met 2013 EUR 600 miljoen bijdragen aan het groen zoals de realisering van de Ecologische Hoofdstructuur. Onduidelijk is wat er na 2013 gebeurt en in hoeverre de provincie de gevolgen moeten dragen van de bezuinigingen van de Rijksoverheid op Staatsbosbeheer en de Dienst Landelijk Gebied.

Noord-Holland
GS van Noord-Holland zijn tegen het voorstel van een wettelijk maximum van de opcenten op de motorrijtuigenbelasting van 105. Weliswaar is Noord-Holland de provincie met de laagste opcenten en zal niet direct worden geraakt, maar het voorstel betekent wel dat het principe van de open huishouding wordt aangetast.

GS van Noord-Holland vinden het een gemiste kans dat in de opsomming van (inter)nationale hoofdnetten in het bestuursakkoord Den Helder ontbreekt. Zowel de haven als de luchthaven is van groot belang voor de economische positie van Den Helder, nu deze ernstig onder druk staat door de omvangrijke defensiebezuinigingen.

Noord-Holland heeft vanaf het begin benadrukt dat zij geen nieuw bestuursakkoord wenst. Zij heeft daarom het IPO geen mandaat gegeven om met het Rijk te onderhandelen over een bestuursakkoord. Noord-Holland acht zich niet gebonden aan de inhoud van het bestuursakkoord.

Flevoland
De belangrijkste reden voor Flevoland om het bestuursakkoord niet te tekenen is het feit dat de provincie nog in onderhandeling is met het kabinet over het Oostvaarderswold. Door nu te tekenen zou Flevoland die onderhandelingen ernstig bemoeilijken en een risico lopen van tientallen miljoenen euro's. Dat risico kan de provincie zich niet veroorloven. De rekening zou daarmee bij de inwoners van Flevoland komen te liggen. Flevoland had daarom graag een uitzondering willen laten opnemen in het akkoord over deze bijzondere positie. Daarmee had de provincie verder kunnen onderhandelen met het kabinet over Oostvaarderswold. De andere provincies waren onvoldoende bereid deze uitzondering voor Flevoland op te nemen, ook niet in een side letter. Daarmee komt de provincie Flevoland in een positie dat ze het onderhandelaarsakkoord niet kan tekenen.

---