Provincie Limburg

aan Tweede Kamer daling aantal opvangplaatsen gesloten jeugdzorg

Brief aan Tweede Kamer daling aantal opvangplaatsen gesloten jeugdzorg

Als het aan het kabinet ligt verdwijnen er bij de gesloten jeugdzorginstelling Icarus 26 tijdelijke plaatsen per 1 januari 2012. Om die reden heeft de Provincie Limburg samen met de gemeente Eijsden-Margraten en Bureau jeugdzorg Limburg zich vorige week tot de staatssecretaris gericht met het uitdrukkelijke verzoek de plaatsen tot zeker 2014 te handhaven.

Als het aan het kabinet ligt verdwijnen er bij de gesloten jeugdzorginstelling Icarus 26 tijdelijke plaatsen per 1 januari 2012. Vorige week maakte staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) bekend de landelijke capaciteit van de gesloten jeugdzorgsector te verminderen. De afbouw van de tijdelijke capaciteit van Icarus betekent een extra financiële korting bovenop de bezuinigingen die in de Limburgse provinciale jeugdzorg plaatsvinden. Bezuinigingen die op de langere termijn ook uitwerking hebben op Icarus. Om die reden heeft de Provincie Limburg samen met de gemeente Eijsden-Margraten en Bureau jeugdzorg Limburg zich vorige week tot de staatssecretaris gericht met het uitdrukkelijke verzoek de plaatsen tot zeker 2014 te handhaven. Om de noodzaak van deze maatregel toe te lichten, heeft het College van Gedeputeerde Staten deze week een brief gestuurd aan de leden van de Commissie voor Jeugdzorg van de Tweede Kamer. De Tweede Kamer debatteert op 27 april 2011 over het besluit van de staatssecretaris.

Gesloten jeugdzorg

Icarus is de enige instelling voor gesloten jeugdzorg in Limburg voor de behandeling van jongeren met ernstige gedragsproblemen die zijn vastgelopen in het gezin of in de dagelijkse omgeving. Zij worden door de kinderrechter in Icarus geplaatst op basis van een civielrechtelijke titel. Per 1 januari 2012 moet Icarus in aantal krimpen van honderd naar 74 plekken. De honderd plaatsen van Icarus zijn in 2009 en 2010 nagenoeg continue bezet geweest. Ook 2011 toont dit beeld. Icarus voorziet daarmee duidelijk in een regionale behoefte en biedt met haar capaciteit passende en bereikbare zorg. Er is momenteel geen sprake van een wachtlijst waardoor urgente plaatsingen altijd mogelijk zijn.

Verlies

Meer dan een kwart van de jongeren die nu bij Icarus terecht kunnen moet per 1 januari 2012 elders in Zuid-Nederland worden ondergebracht. Dit betekent een forse aanslag op deze zeer specialistische vorm van jeugdzorg in Limburg en is nadelig voor de behandeling en resocialisatie van die jongeren. Naast de ontwikkelingen in de gesloten jeugdzorg is er ook sprake van structurele leegstand in de justitiële jeugdzorg in Nederland. Het Keerpunt, eveneens de enige justitiële jeugdzorginstelling in Limburg, is sedert begin 2010 langzamerhand in capaciteit teruggegaan naar tweederde van haar oorspronkelijke capaciteit. De verwachting is dat zij met ingang van 2012 nog over de helft van het oorspronkelijk aantal plaatsen van rond de 90 beschikt. Samen met het verlies van de tijdelijke plaatsen van Icarus betekent dit een forse terugloop voor de stichting en haar twee instellingen.

Zorgkapitaal

Deze krimp heeft invloed op de kwaliteit van de behandeling en het welzijn van de jongeren die in Icarus en in Het Keerpunt verblijven. De laatste jaren heeft Stichting Jeugdzorg St. Joseph juist in deze kwaliteit veel geïnvesteerd. Het behandelend personeel is op hbo niveau gebracht en er zijn stevige samenwerkingsafspraken gemaakt met andere justitiële en jeugdzorgpartners en ook met hoge scholen en universiteiten om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Deze investering in het `zorgkapitaal' mag niet verloren gaan, menen Jan Rombout, directeur van de stichting en gedeputeerde Odile Wolfs.