TenneT


Verbruik elektriciteit stabiel

21-04-2011 Het elektriciteitsverbruik in Nederland is ook in de maand maart 2011 nagenoeg gelijk gebleven. De laatste vier maanden is het verbruik steeds nagenoeg gelijk gebleven, maar nog wel steeds 3,8 % hoger in vergelijking met maart vorig jaar.

Totstandkoming Europese elektriciteitsmarkt

Verder laten de maandelijkse cijfers zien dat sinds het koppelen van de markten in de centraal-west-Europese regio (CWE) in november 2010 de buitenlandverbindingen steeds efficiënter worden benut. Mede door het koppelen van deze markten worden prijzen stabieler. Nederland heeft in meer dan 75% van de tijd dezelfde elektriciteitsprijs als België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. Voor de Nederlands-Duitse grens is sindsdien zelfs in meer dan 80% van de tijd dezelfde prijs. De gelijke prijzen geven aan dat de Noordwest Europese markten meer en meer tot stand komt, wat een level playing field oplevert voor zowel industrie als consumenten.

TenneT werkt als grensoverschrijdende TSO aan verdere ontwikkeling van de Noordwest Europese markt: de eerste interconnectie naar het Verenigd Koninkrijk ging op 1 april in bedrijf, een nieuwe buitenlandverbinding naar Duitsland is in voorbereiding en nieuwe verbindingen naar Denemarken en Noorwegen zijn in studie.
Cijfers (in gigawattuur)