GroenLinks
GroenLinks komt met Deltawet schone energie

Een echte doorbraak in schone energie in Nederland blijft uit. Fractievoorzitter Jolande Sap wil niet nog langer praten en wachten. Vandaag lanceert ze samen met Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren een aankondiging voor een initiatiefwet om de omslag naar schone energie te forceren. GroenLinks zoekt voor deze zogenoemde Deltawet actief de samenwerking op met andere politieke partijen.

Sap: "Het energiebeleid in Nederland is zo wispelturig als het weer. Groene ondernemers hebben behoefte aan lange termijnzekerheid. In plaats daarvan krijgen ze vooral grijze mist. Het is nu niet meer de tijd voor convenanten en praten over schone energie. Het is tijd voor daadkracht en betrouwbare lange termijn afspraken."

Een echte doorbraak in schone energie in Nederland blijft uit. GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap wil niet nog langer praten en wachten. Vandaag lanceert ze samen met Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren een aankondiging voor een initiatiefwet om de omslag naar schone energie te forceren doormiddel van een zogenoemde Deltawet. GroenLinks zoekt actief de samenwerking op met andere politieke partijen.

Zo breed mogelijk politiek draagvlak

Met de Deltawet zet GroenLinks koers naar 100% schone energie in 2050. Daarvoor is een zo breed mogelijk politiek draagvlak nodig.

Dat is ook haalbaar. Vorig jaar presenteerden leden van CDA, VVD, PvdA, D66, GroenLinks, SGP en ChristenUnie het plan `Nederland krijgt nieuwe energie'. Dit laat zien dat er bij veel partijen draagvlak is voor schone energie. De initiatiefwet van GroenLinks sluit naadloos bij het plan aan.

Van Tongeren: "Een Deltawet moet de omslag naar schone energie mogelijk maken met meerjarige doelstellingen voor energiebesparing en de productie van schone energie. Ik denk onder meer aan een verplicht aandeel duurzame energie voor energieproducenten en aan een feed-in tarief voor particulieren. Maar ik nodig andere partijen graag uit om met ons mee te denken over de precieze inkleuring van de wet".

Engeland en Duitsland

Het is niet nieuw om het klimaat- en energiebeleid stevig in wetgeving te verankeren. In Engeland hebben ze een klimaatwet, waarin per sector precies is vastgelegd met hoeveel de CO2-uitstoot terug moet.

In Duitsland hebben ze al jaren een speciale energiewet, waarin het stimuleringsbeleid voor schone energie is vastgelegd. Daardoor weten energiebedrijven waar ze aan toe zijn. Hun investeringen in schone energie renderen.