Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Toekomst Revius Lyceum in drie varianten

Combinatie met zwembad mogelijk.

Het Revius Lyceum in Doorn kampt met een capaciteitstekort van onderwijs- en gymlokalen. Dit tekort wordt tijdelijk opgevangen met noodbouw, maar op termijn is dat geen gewenste situatie. Ook moet de school aangepast worden aan onderwijskundige ontwikkelingen, waarbij andere eisen gesteld worden aan de indeling van de ruimte. Daarnaast zijn delen van het schoolgebouw nodig aan vervanging toe en voldoen ze niet meer aan de huidige duurzaamheidseisen. Dit alles vormde de aanleiding van het Revius Lyceum om in nauwe samenwerking met de gemeente onderzoek te doen naar de toekomst van de school.

Drie varianten
In het onderzoek zijn drie varianten bekeken, eventueel in combinatie met een zwembad. In twee varianten blijft de huidige school gehandhaafd en wordt gerenoveerd. De eerste variant gaat alleen om renovatie met uitbreiding van tijdelijke huisvesting. De tweede variant is een renovatie waarbij het gebouw wordt uitgebreid en de tijdelijke huisvesting verdwijnt. Hierbij worden dan ook onderwijskundige ontwikkelingen meegenomen.
De derde variant gaat uit van nieuwbouw, waarbij uiteraard ook de onderwijskundige ontwikkelingen worden meegenomen.

Voorkeur voor nieuwbouw
Het college van b&w en het Revius Lyceum hebben de voorkeur uitgesproken voor de nieuwbouwvariant van de school. Het geldbedrag dat hiermee gemoeid is, wordt opgenomen in het Integraal Huisvestingsplan voor het onderwijs (IHP), dat op 30 juni in de gemeenteraad wordt behandeld. Naast het bedrag dat de gemeente in het IHP opneemt, draagt het Revius Lyceum zelf ook bij in de kosten voor nieuwbouw. Hierover is een kostenverdeling afgesproken.

Zwembad bij het Revius?
Bij de nieuwbouwvariant van het Revius kan mogelijk een zwembad worden gebouwd. Bij de andere twee varianten is dit minder waarschijnlijk, omdat het zwembad dan gebouwd moet worden naast de bestaande school, waar de beschikbare grond in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) ligt.

In december 2009 heeft de gemeenteraad besloten om ter vervanging van het bestaande zwembad De Zwoer in Driebergen-Rijsenburg en (wellicht) het bestaande zwembad Woestduin in Doorn een nieuw binnenbad te bouwen, met het profiel `omni'. Dit betekent een bad voor doelgroepen, wedstrijdzwemmers (zwemverenigingen) en instructiezwemmen. Daarnaast komt er een klein recreatiebassin. Het omni-zwembad is geen zwemparadijs, maar een binnenbad zonder glijtorens en dergelijke. Buiten komt alleen een ligweide en een klein peuterbadje.

Vervolgonderzoek Omnibad
De gemeenteraad besluit in juni over de meeste geschikte locatie voor het zwembad, die in elk geval in of tussen Driebergen en Doorn moet liggen. Ook moet er een combinatie worden gemaakt met sport, onderwijs, zorg en/of gezondheid. Dit maakt het Revius tot een geschikte locatie. Leerlingen kunnen hier het beweegonderwijs gedeeltelijk met zwemmen invullen. Daarnaast zijn er efficiencyvoordelen voor de school en het zwembad te behalen, door horeca en parkeerplaatsen te delen. Ook kunnen bij nieuwbouw van zowel school als zwembad nieuwe duurzaamheidstechnieken worden toegepast. Zoals WarmteKoudeOpslag (WKO) of het gebruik van biogas in combinatie met een Warmtekrachtkoppeling (WKK). Tenslotte is het zwembad bij het Revius centraal gelegen in de gemeente, ligt het langs de provinciale weg (N225) en is het goed bereikbaar per fiets en bus. Door het nieuwe Revius Lyceum en het zwembad achter op het terrein te bouwen en een samenhangende vormgeving te kiezen, past het geheel ook goed in de Stichtse Lustwarande.

Als de raad kiest voor nieuwbouw van het Revius, met daarbij nieuwbouw voor een zwembad, dan worden beide trajecten tegelijk opgepakt. De planning is dan dat de nieuwbouw van de school gereed is bij aanvang van het schooljaar 2017-2018. De nieuwbouw van het zwembad dient uiterlijk eind 2017 gereed te zijn.