Ingezonden persbericht

ESBL-BACTERIE AANZIENLIJK MEER OP 'PLOFKIP' DAN OP EKO-KIP

Amsterdam, 20 april 2011; De gevaarlijke multiresistente ESBL bacterie komt aanzienlijk meer voor op goedkope kip dan op biologische kip. Dit blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht, mede gefinancierd door Wakker Dier. Het onderzoek is vandaag gepresenteerd op de voorjaarvergadering voor Medische Microbiologie (NVMM). De uitkomst is relevant omdat de besmettelijkheid van vlees vermoedelijk mede wordt bepaald door de hoeveelheid bacteriën op dat vlees. Zowel de onderzochte goedkope kip als de biologische kip bleken in meerderheid besmet maar er was een groot verschil met de mate van besmetting. De grote verschillen tussen goedkope kip en biologisch kip kunnen verklaard worden door de enorme verschillen in gebruik van antibiotica. Jaarlijks worden in industriële kippenstallen 37 dagdoseringen antibiotica per kip gegeven. Biologische kippen hebben amper antibiotica nodig. Eerder bleek al uit onderzoek van het UMCU dat de ESBL bacteriën op kip overeenkomen met de ESBL bacteriën bij zieke mensen. Dat mensen besmetting kunnen oplopen door het eten van kip, is hiermee waarschijnlijker geworden.

Het onderzoek, abstract: http://www.nvmm.nl/system/files/webfm/ntmm/congres2011.pdf (pg95)

In de Nederlandse vee-industrie wordt jaarlijks 400.000 kilo antibiotica gebruikt. Daarmee zijn we grootverbruiker in Europa. Er zijn verschillende redenen voor dit hoge gebruik maar veelal gerelateerd aan de wens om vlees zo goedkoop mogelijk te maken. Antibiotica is naast een geneesmiddel ook een groeibevorderaar. Toen antibiotica enkele jaren geleden als groeibevorderaar werd verboden, gingen veeartsen het vele malen vaker als geneesmiddel voorschrijven. De overheid eist nu dat het verbruik vermindert.

Antibiotica werd in 1928 uitgevonden en heeft alleen al in Nederland miljoenen mensen tot de dag van vandaag het leven gered. In de medische wereld wordt het een 'wondermiddel' genoemd; grote effectiviteit, amper bijwerkingen. Met grote zorgvuldigheid wordt het door artsen voorgeschreven. Want onzorgvuldig gebruik maakt ziekmakende bacteriën ongevoelig en zo worden op termijn ziektes onbehandelbaar. Nergens in Europa wordt zorgvuldiger en terughoudender met antibiotica omgegaan dan in Nederlandse ziekenhuizen.

Hoe groot is het contrast met de vee-industrie; het voorportaal van de kiloknaller. Een goedkope kiloknallerkip krijgt in haar ultrakorte leven van 6 weken gemiddeld 4 dagdoseringen antibiotica, vele malen frequenter dan een mens. Kippen en varkens groeien sneller als ze veel en vaak antibiotica door het drinkwater gemengd krijgen. Antibiotica bestrijden ziektes maar werken ook groeibevorderend. Antibiotica zijn goedkoop en de dierenartsen die het voorschrijven verdienen een groot deel van hun inkomen met de verkoop. Dit zijn belangrijke redenen die ervoor hebben gezorgd dat er zoveel antibiotica wordt gebruikt. Het is ook een reden waarom een reclamekip tussen de 3 en 4 euro per kilo verkocht kan worden terwijl kattenvoer gemiddeld ¤4.12 per kilo kost. Biologische kippen gebruiken maarr een fractie van de antibiotica van een kiloknallerkip. Er worden dan ook veel minder gevaarlijke multiresistente bacteriën gevonden op zo'n kip terwijl een kiloknallerkip bij wijze van spreken 'een feest' is voor die ongewenste ziekmakende bacteriën.

Einde persbericht



Ingezonden persbericht