ESBL-bacterie aanzienlijk meer op plofkip dan op eko-kip
(20 april 2011)
De multiresistente ESBL bacterie komt aanzienlijk meer voor op goedkope
kip dan op biologische kip. Dit blijkt uit onderzoek van het UMCU, mede
gefinancierd door Wakker Dier. Het onderzoek is vandaag gepresenteerd
op de voorjaarvergadering voor Medische Microbiologie (NVMM). De
uitkomst is relevant omdat de besmettelijkheid van vlees vermoedelijk
mede wordt bepaald door de hoeveelheid bacteriën op dat vlees. Zowel de
onderzochte goedkope kip als de biologische kip bleken in meerderheid
besmet maar er was een groot verschil met de mate van besmetting. De
grote verschillen tussen goedkope kip en biologisch kip kunnen
verklaard worden door de enorme verschillen in gebruik van antibiotica.
Jaarlijks worden in industriële kippenstallen 37 dagdoseringen
antibiotica per kip gegeven. Biologische kippen hebben amper
antibiotica nodig. Eerder bleek al uit onderzoek van het UMCU dat de
ESBL bacteriën op kip overeenkomen met de ESBL bacteriën bij zieke
mensen. Dat mensen besmetting kunnen oplopen door het eten van kip, is
hiermee waarschijnlijker geworden.
Abstract (pg95).
In de Nederlandse vee-industrie wordt jaarlijks 400.000 kilo
antibiotica gebruikt. Daarmee zijn we grootverbruiker in Europa. Er
zijn verschillende redenen voor dit hoge gebruik maar veelal
gerelateerd aan de wens om vlees zo goedkoop mogelijk te maken.
Antibiotica is naast een geneesmiddel ook een groeibevorderaar. Toen
antibiotica enkele jaren geleden als groeibevorderaar werd verboden,
gingen veeartsen het vele malen vaker als geneesmiddel voorschrijven.
De overheid eist nu dat het verbruik vermindert.
Antibiotica werd in 1928 uitgevonden en heeft alleen al in Nederland
miljoenen mensen tot de dag van vandaag het leven gered. In de medische
wereld wordt het een `wondermiddel' genoemd; grote effectiviteit, amper
bijwerkingen. Met grote zorgvuldigheid wordt het door artsen
voorgeschreven. Want onzorgvuldig gebruik maakt ziekmakende bacteriën
ongevoelig en zo worden op termijn ziektes onbehandelbaar. Nergens in
Europa wordt zorgvuldiger en terughoudender met antibiotica omgegaan
dan in Nederlandse ziekenhuizen.
Hoe groot is het contrast met de vee-industrie; het voorportaal van de
kiloknaller. Een goedkope kiloknallerkip krijgt in haar ultrakorte
leven van 6 weken gemiddeld 4 dagdoseringen antibiotica, vele malen
frequenter dan een mens. Kippen en varkens groeien sneller als ze veel
en vaak antibiotica door het drinkwater gemengd krijgen. Antibiotica
bestrijden ziektes maar werken ook groeibevorderend. Antibiotica zijn
goedkoop en de dierenartsen die het voorschrijven verdienen een groot
deel van hun inkomen met de verkoop. Dit zijn belangrijke redenen die
ervoor hebben gezorgd dat er zoveel antibiotica wordt gebruikt. Het is
ook een reden waarom een reclamekip tussen de 3 en 4 euro per kilo
verkocht kan worden terwijl kattenvoer gemiddeld EUR4.12 per kilo kost.
Biologische kippen gebruiken maar een fractie van de antibiotica van
een kiloknallerkip. Er worden dan ook veel minder gevaarlijke
multiresistente bacteriën gevonden op zo'n kip terwijl een
kiloknallerkip bij wijze van spreken `een feest' is voor die ongewenste
ziekmakende bacteriën.
Stichting Wakker Dier