Groen!

Nieuwe sarcofaag Tsjernobyl mag geen dekmantel worden voor onopgeloste problemen

door Bart Staes (Europese fractie) op 20 april 2011 in "Internationaal", "Klimaat en energie", "Milieu en natuur"

De internationale gemeenschap legt vandaag op de donorconferentie in Kiev voor Tsjernobyl een slordige 575 miljoen euro op tafel, waarvan 110 miljoen nieuw Europees geld, voor het realiseren van een nieuwe sarcofaag over de beschadigde reactor van Tsjernobyl. Europees parlementslid Bart Staes (Groen!): "Het is goed dat de internationale gemeenschap betrokken blijft. maar we moeten kritisch blijven en er voor zorgen dat dit geen uiterst kostbare en tegelijk gevaarlijk dekmantel wordt. Bovendien zijn er vragen over wie hier wat aan verdient en wie de burgerslachtoffers helpt."

De nieuwe sarcofaag over reactor 4, zal minstens 1,5 miljard euro kosten. Aan het begin van de donorconferentie ontbrak volgens de Oekraïense president Viktor Janoekovitisj nog 740 miljoen euro. Volgens Janoekovitsj heeft 'de ramp in de kerncentrale van Tsjernobyl een diepe wonde geslagen waarmee Oekraïne nog vele jaren zal moeten mee leven'.

"Janoekovitisj zou best eens eerst klare wijn schenken met betrekking tot de échte impact van de ramp voor Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland, " aldus Staes. Vandaag vindt de donorconferentie plaats. de daarop drie volgende dagen vindt ook in Kiev een vervolgconferentie plaats over het toepasselijke thema van nucleaire veiligheid. Daar zullen het internationale Atoomagentschap de IAEA en de WHO de nieuwe cijfers presenteren over de impact van de ramp die 25 jaar geleden plaatsvond. "De WHO sprak altijd van 4000 doden. Milieuorganisaties en medici in Oekraïne zelf spreken over zeker vele tienduizenden en een nog veel groter aantal chronisch zieken. De levensverwachting zal volgens medici tegen 2050 met maar liefst 20 jaar zijn gedaald. Wat stoort is dat het de IAEA is die deze cijfers vaststelt en niet de WHO. Wetende dat die eerste instelling er is om nucleaire energie wereldwijd te promoten is dat een weinig ernstige zaak.(1)," aldus Staes. "Wie het echte beeld wil zien van de gevolgen van Tsjernobyl, moet de de documentaire film 'Tsjernobyl Forever' van Alain de Halleux komen bekijken."

Opvallend is ook dat de Franse premier François Fillon, de co-voorzitter is van de conferentie in Kiev. Frankrijk was ook het eerste land dat Japan bezocht en doet er alles aan om succesvolle nucleaire diplomatie te bedrijven. Staes: "Het is van belang voor de Franse nucleaire sector dat de zaak zogenaamd 'opgelost' geraakt. De nieuwe sarcofaag in Tsjernobyl, een enorm gevaarte van ruim 100 meter hoog en 20.000 ton zwaar, zal het Franse bedrijfsleven ten goede komen. Het zijn vooral Franse bedrijven als Bouygues en Vinci die er aan zullen bouwen, omdat ze in 2007 de publieke aanbesteding binnenhaalden. Dé grote vraag is ook wat men met de brandstofstaven wil doen die nog in reactor 4 liggen. Begraven onder een dure dekmantel?"

Volgens Staes bestaat het risico dat de 1,5 miljard euro voor de sarcofaag, maatregelen voor andere zaken in de weg staat: "Voor steun aan slachtoffers, via de financiering van overbelaste ziekenhuizen of het steunen van onafhankelijke wetenschappers zoals Yury Bandajevski, die een onderzoekscentrum wil opstarten, is financiering heel wat lastiger."

(1) Een Akkoord van 28 mei 1959, zie http://www.independentwho.info/

(2) Voor een Belgische première van de documentaire film 'Tsjernobyl Forever' van Alain de Halleux in het Europees parlement zijn journalisten welkom op 4 mei, op een initiatief van de Groene fractie in het Europees Parlement, zie www.bartstaes.be

IFRAME:
http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fgroen.be%2Fa ctualiteit%2FNieuwsflash-nieuwe-sarcofaag-tsjernobyl-mag-geen-dekmantel
-worden-voor-onopgeloste-problemen_2108.aspx&layout=standard&show_faces =true&width=450&action=recommend&font&colorscheme=light&height=80

Contact: Bart Staes -