Groen!
Europarlement eist duidelijkheid van voedselindustrie
door Bart Staes (Europese fractie) op 19 april 2011 in "Voeding en landbouw"
De Europese consument heeft recht op betere en uniforme informatie over
de inhoud van voedselproducten.
Dat is de kern van een rapport over etikettering van voedingsmiddelen
dat vandaag door de commissie milieu, volksgezondheid en
voedselveiligheid van het Europees Parlement werd goedgekeurd.
Europees parlementslid Bart Staes (Groen!): "Deze regels zijn hard
nodig. De huidige wildgroei aan verschillende logo's en
voedingswaardeschema's veroorzaakt onnodige verwarring onder
consumenten. Overzichtelijke en uniforme Europese regels voor
voedseletiketten moeten helderheid brengen. Helaas heeft ons voorstel
om die informatie op de voorkant van verpakkingen te vermelden, het
niet gehaald."
Staes vindt het van belang het land van herkomst te vermelden:
"Consumenten hebben het recht om te weten waar hun stukje vlees vandaan
komt en waar het geslacht is. Het onnodig gesleep met dieren kan op
deze manier wellicht ingeperkt worden of in ieder geval inzichtelijk
worden gemaakt. Daarnaast wil je als consument toch ook wel weten of je
sinaasappelsap uit Spanje of Israel wordt ingevlogen en dat het sowieso
geen mix is van allerlei sinaasappelresten uit de hele wereld."
Op dit moment zijn er geen Europese uniforme regels voor de
voedseletikettering van voedingswaardes. Staes: "De industrie heeft een
enorme lobby georganiseerd om al te strikte regels te voorkomen. En om
zo de consument alsnog in het ongewisse te laten over wat ze precies
kopen. Begrijpelijke voedseletiketten kunnen bijdragen aan gezondere
levensstijl of een keuze voor lokale productie en het vermijden van
voedselkilometers."
Helaas heeft het voorstel over het aan de voorkant van
voedselverpakkingen vermelden van informatie het niet gehaald. Staes:
"De consumentenorganisaties waren hier wel voor. Maar de industriële
lobby heeft het op dit punt opnieuw gewonnen. Net als vorig jaar met
het verkeerslichtensysteem dat het niet haalde in de plenaire
stemming." Met dat voorstel wilde men consumenten heel zichtbaar en
eenvoudig inlichten over hoeveel energie, zout, suiker, vet en
verzadigd vet er in het product aanwezig is. Via een indicatie in
groen, oranje of rood zou aan consumenten een eenvoudig en
overzichtelijk beeld geven over de inhoud van de producten.
Staes: "Al dit soort regelgeving is bedoeld om de consument beter te
informeren om zo een meer weloverwogen keuze te maken. Dat is cruciaal
in de strijd tegen obesitas en suikerziekte, en de ermee verband
houdende exploderende kosten inzake gezondheidszorg."
Contact: Bart Staes -