VisitDenmark
Kopenhagen bevestigt zijn status als culinaire âhot spotâ
Woensdag, april 20 2011
Restaurant Noma opnieuw âBeste restaurant ter wereldâ
Restaurant Noma in de Deense hoofdstad Kopenhagen is maandagavond 18
april jl. opnieuw gekozen tot âs werelds beste restaurant. De nummer
één van de lijst âSan Pellegrinoâs Worldâs 50 Best Restaurantsâ
bevestigt hiermee de positie van Kopenhagen als culinaire koploper en
gastronomische âhot spotâ. Ook vorig jaar kreeg Noma met chef-kok René
Redzepi de wereldtitel toebedeeld.
NOMA
NOMA
New Nordic Cuisine op de wereldkaart
De prijs wordt alom beschouwd als de hoogste onderscheiding in de
culinaire wereld en Noma's tweede achtereenvolgende overwinning vestigt
de aandacht op het huidige succes van New Nordic Cuisine en de positie
van de Deense hoofdstad Kopenhagen als een culinaire bestemming van
wereldklasse.
Noma is een afkorting van de twee Deense woorden nordisk (nordic) en
mad (eten). Het twee Michelin-sterren tellende restaurant, gerund door
chef-kok René Redzepi, werd geopend in 2004 en is gevestigd in een oud
pakhuis aan de kade van Christianshavn, in het centrum van Kopenhagen.
Bij Noma en de New Nordic Cuisine gaat het om eerlijke gastronomie en
regionale smaak.
Meer sterren in Kopenhagen
In heel Kopenhagen gebruiken chef-koks de recepten van aloude Deense
gerechten die ze met innovatieve bereidingswijzen aanpassen, met behulp
van lokale, seizoensgebonden ingrediënten en door gebruik te maken van
de invloed van internationale keukens. Nu, meer dan ooit, bloeit het
gastronomisch talent in Kopenhagen.
In 2011 behaalden maar liefst tien restaurants in Kopenhagen een plekje
op de wereldwijde Michelin-lijst van voortreffelijke restaurants,
waarbij ze in totaal elf Michelin-sterren toebedeeld kregen, het
hoogste aantal in Scandinavië. Noma staat aan het hoofd van deze
groep, met als enige restaurant in Kopenhagen twee Michelin-sterren.
Het onlangs heropende restaurant Geranium in Kopenhagen kreeg een
Michelin rising-star. Drijvende kracht achter dit biologische
restaurant is chef-kok Rasmus Kofoed, die onlangs een gouden medaille
won op de Bocuse d'Or, het wereldkampioenschap voor chef-koks.
Een breed spectrum aan culinaire kleuren
Van een heerlijk diner bij Michelin-sterrenrestaurants tot traditioneel
Deens Smørrebrød (lunchgerecht van rijkelijk belegd Deens roggebrood)
en value-for-money proeverijen bij kleine restaurants in nieuwe wijken,
zoals het Kopenhagen Meatpacking District: Kopenhagen biedt een grote
verscheidenheid aan uitstekende smaakervaringen.
De Jægersborggade in de Kopenhaagse wijk Nørrebro heeft zijn eigen
boerenmarkten en is één van de snelst groeiende eetstraten van de
stad, met aantrekkingskracht op milieuvriendelijke boetiekjes en
ambachtelijke restaurantjes. De door El Bulli opgeleide chef Christian
F. Puglisi runt hier twee eetgelegenheden, waaronder het onlangs
geopende restaurant Relæ.
Food festivals voor iedereen
Een geweldige manier om een echte Kopenhaagse eetervaring te beleven,
is de stad te bezoeken tijdens het Copenhagen Cooking Festival, dat dit
jaar voor de zesde maal georganiseerd wordt en plaats vindt van 19-28
augustus. Met allerlei activiteiten door de hele stad is Copenhagen
Cooking één van de belangrijkste slowfoodfestivals van Scandinavië.
In het laatste weekend van het Copenhagen Cooking Festival start dit
jaar een nieuw initiatief op culinair gebied, het zogenaamde 'Mad
Foodcamp' ('mad' betekent eten in het Deens, maar er wordt ook verwezen
naar het Engelse 'mad' als in 'gek').
Het festival vindt plaats op 27 en 28 augustus op Refshaleø, een 5
hectare groot schiereiland in de haven van Kopenhagen.
Achter het initiatief staan de grondleggers van de New Nordic
Cuisine-beweging, René Redzepi (chef-kok Noma) en Claus Meyer
(high-profile gastro ondernemer en mede-eigenaar van Noma), die zijn
geïnspireerd door het Roskilde Festival, het beroemde muziekfestival
in de Deense stad Roskilde even buiten Kopenhagen. Het idee is om een
'grass root beweging' te creëren, waar mensen een paar dagen hun
liefde voor eten kunnen cultiveren.
Meer informatie over Noma, âs werelds beste restaurant:
www.visitdenmark.nl/noma, www.theworlds50best.com en www.noma.dk
Bekijk een video van Noma met René Redzepi:
http://video.denmark.dk/Default.aspx?nid=6&vid=39
Meer informatie over âs werelds beste chef Rasmus Kofoed:
http://www.bocusedor.com/2011/index.php/en/Concours/Accueil.html
Meer informatie over New Nordic Cuisine:
www.visitdenmark.nl/gastronomie
Meer informatie over de culinaire festivals: www.copenhagencooking.com
en http://madfoodcamp.dk/ en www.visitdenmark.nl/gastronomie
Meer informatie over (culinair) Kopenhagen:
www.visitdenmark.nl/kopenhagen