Gemeente Oldebroek


College stelt stevige bezuinigingen voor aan Raad

Het college van burgemeester en wethouders heeft in de vergadering van 19 april 2011 een stevig pakket bezuinigingsmaatregelen vastgesteld. Dit pakket, dat in lijn is met het bestuursakkoord en eerder genomen raadsbesluiten, wordt voorgelegd aan de Raad. Het resultaat is dat in 2015 ¤ 1.847.400,- aan bezuinigingen is gerealiseerd. Daarmee schrijft Oldebroek tot 2014 zwarte cijfers. Voor de periode vanaf 2015 zijn aanvullende maatregelen nodig. Die wil het College bepalen op basis van de kerntaken van de gemeente Oldebroek. Deze discussie moet gaan plaatsvinden binnen de context van de Toekomstvisie 2030 en de ontwikkeling van de ambtelijke organisatie.

Sinds vorig jaar is bekend dat er voor de gemeente Oldebroek financieel zwaar weer op komst is. Op de totale begroting van 45 miljoen euro moet in 2014 bijna drie miljoen euro aan bezuinigingen worden gevonden. De oorzaken voor deze financiële situatie zijn divers. Zoals iedere gemeente kampt ook Oldebroek met de gevolgen van de landelijke bezuinigingen. Er komt minder geld vanuit het Gemeentefonds en er zijn kortingen geweest op specifieke bijdragen zoals op de Wet Werk en Bijstand. Verder legt het Rijk steeds meer taken neer bij de gemeenten, denk aan de jeugdzorg. Voor de uitvoering van dit nieuwe beleid krijgt de gemeente niet automatisch meer geld. Bij al deze genoemde ontwikkelingen speelt op de achtergrond natuurlijk de economische crisis een rol.

Waar bezuinigt de gemeente op?
Het college realiseert zich dat de bezuinigingen fors zijn en dat ze een groot deel van de samenleving van onze gemeente raken. Het College heeft getracht de pijn zo eerlijk als mogelijk te verdelen. Dit leidt tot de volgende voorstellen:

Bestuur¤ 16.800,-
vermindering subsidie veteranendag, max. 1 onderzoek p.j. rekenkamer, digitaliseren notulen raad, congressen, opleidingen en seminars

Accommodaties ¤ 300.000,-
samenwerking peuterspeelzaal en kinderopvang, beëindiging van de bijdrage aan dorpshuizen en daarvoor in de plaats een beperkte horecabestemming geven

Beheerplannen openbare ruimte ¤ 304.800,-
10% bezuinigen op alle beheerplannen, minder vaak actualiseren van verkeersveiligheidsplan

Subsidies¤ 208.700,-
10% korting op alle subsidies, verlagen subsidie voor bibliotheek en muziekonderwijs, korten op de bijdrage aan buitensportaccommodaties, afschaffen van subsidies voor gemeentelijke monumenten

Maatschappelijke onderwerpen¤ 83.400,-
afschaffen bijdrage voor ontwikkelingssamenwerking, de bijdrage voor de ouderenadviseur met 50% verlagen, de bijdrage voor het welzijnswerk ouderen verlagen met 10% , minder voorlichting criminaliteitspreventie scholen, jeugdbeleid inbedden in CJG, jongerencentrum Oldebroek sluiten

WMO¤ 129.700,-
3 x pw maaltijden bezorgen bij ouderen, 10% korten verslavingszorg, 10% bezuinigen op maatschappelijk werk en verslavingszorg, lagere bijdrage vervoerspas regiovervoer, max aantal zones regiotaxi p.j.

Samenwerking¤ 201.500,-
samenwerking H2O / intensiveren samenwerking op bedrijfsvoering

Belastingen¤ 416.600,-
invoeren BIZ/reclamebelasting, verhogen toeristenbelasting en precariobelasting, invoeren forensenbelasting, gefaseerd kostendekkend maken weekmarkt

Diverse onderwerpen¤ 185.900,-
bijdrage natuureducatie verlagen, terugbrengen aantal vergunningen, aanpassen openbare verlichting, wespennesten niet meer bestrijden, invalidenparkeerkaart kostendekkend, pagina's gemeentenieuws verminderen, subsidie Vereniging Bureau voor Toerisme beëindigen, technische aanpassing bij minima en bijstand.

Totaal¤ 1.847.400,-

Verder is al een bezuiniging gerealiseerd binnen de gemeentelijke organisatie van ¤ 450.000 in 2011, oplopend tot ¤ 815.000 euro in 2015. Deze besparingen zijn hierbij op te tellen. De bezuinigingen in de organisatie en de nu voorgestelde maatregelen leiden tot een afname van het personeelsbestand met ongeveer 12 formatieplaatsen.

Voortzetten van de lijn
Deze bezuinigingsvoorstellen passen binnen het bestuursakkoord. Zo is bewust gekozen om niet te bezuinigen op het minimabeleid. Ook sluiten de voorstellen aan bij eerder genomen raadsbesluiten. Het college houdt vast aan de sobere renovatieplannen waartoe in november 2010 door de raad is besloten. Alle franje is uit de planvorming gehaald zodat alleen echt noodzakelijk geachte punten worden aangepakt. Het gebouw is ruim dertig jaar oud en voldoet niet meer aan de eisen van de arbo. Dit leidt tot gezondheidsklachten. Een tweede doel van de renovatie is de inrichting van een Klant Contact Centrum. Daarnaast hebben de raadszaal en de trouwzaal dringend onderhoud nodig.

Het vervolg
Deze bezuinigingsvoorstellen liggen nu bij de gemeenteraad. De planning is dat de gemeenteraad op 31 mei 2011 over de bezuinigingsvoorstellen een besluit neemt. In de tussenliggende periode spreekt de raad in diverse raadscommissies over de bezuinigingen. Inwoners, organisaties en instellingen kunnen volgens de normale inspraakprocedures hun reactie geven.

Vanaf 2015
Zoals gezegd, vanaf 2015 is een nieuw pakket maatregelen nodig om de tekorten die dan ontstaan op te vangen. Daarom stelt het college voor om dit jaar nog te beginnen met een discussie over de kerntaken van de gemeente. Welke taken voert zij wel uit en welke taken niet? Een basis voor deze discussie vormt de Toekomstvisie 2030 die deze zomer wordt vastgesteld. Een ander belangrijk element vormt de samenwerking die onze gemeente nu al voert met Heerde en Hattem (H2O) en de vorming van een regionale uitvoeringsdienst (RUD). Deze samenwerkingsvormen kunnen leiden tot een verschuiving van taken, het binnen H2O verder uitbouwen van de gezamenlijke bedrijfsvoering en een verbetering van processen. Het is de bedoeling om de (eerste) uitkomsten van de kerntakendiscussie op te nemen in de najaarsnota 2011. Deze wordt tegelijk aangeboden met de meerjarenbegroting 2012-2015.