Gemeente Heerlen ontvangt boom Landelijke Compostdag van Attero

Persbericht van Attero

Op 20 april planten burgemeester Paul Depla van Heerlen en Frans Föllings, directeur Markt & Technologie van Attero, een boom aan de Groene Boord in Heerlen. Dit gebeurt in het kader van de jaarlijkse Landelijke Compostdag. Deze werd in 2011 op 26 maart gehouden. Ieder jaar stelt Attero een of enkele bomen beschikbaar aan een van zijn contractgemeenten. Dit jaar ontvangt de gemeente Heerlen deze bomen. Heerlen heeft de keuze laten vallen op een speciale iepensoort, de steeliep of fladderiep ('ulmus laevis'). Er zullen in totaal zes exemplaren geplant worden aan de Groene Boord.

Waarom een boom
Attero stelt elk jaar in het kader van de Landelijke Compostdag een of enkele bomen beschikbaar aan een van zijn contractgemeenten. Deze gemeenten werken hard mee aan het gescheiden inzamelen van gft-afval en stellen Attero in staat daaruit hoogwaardige compost te maken. Dat geldt uiteraard ook voor de gemeente Heerlen, die dit jaar de boom ontvangt. De kwaliteit van het gft-afval uit Heerlen is al jaren van hoge kwaliteit, dankzij de inzet van de burgers. Heerlen kiest speciaal voor deze iepensoort om het leefgebied voor de kleine populatie van de iepenpage, een zeer zeldzame vlinder, uit te breiden. Deze vlindersoort komt hier voor en leeft rond deze iepensoort. Bovendien is de fladderiep goed bestand is tegen de iepenziekte.
De boom staat symbool voor CO2-besparing. Als gemeente en burgers blijven doorgaan met het gescheiden aanbieden en inzamelen van gft-afval, kan Attero compost blijven maken. Door gft-scheiding en het gebruik van compost dragen gemeente en inwoners actief bij aan het beperken van de CO2-uitstoot. Zo helpen zij de opwarming van de aarde tegen te gaan. Bovendien is compost een echt kringloopproduct en verbetert het de kwaliteit van de bodem. Nederland loopt in Europa voorop als het gaat om het scheiden van gft aan de bron en de verwerking ervan tot compost.

Compost
Het ingezamelde gft van de gemeente Heerlen wordt verwerkt tot hoogwaardige compost in de compostfabriek van Attero in Maastricht. Het verwerken van organisch afval tot compost en het gebruik van compost hebben een gunstig effect op het milieu. Verwerking en toepassing van compost beperken het vrijkomen van het broeikasgas CO2. Composteren is duurzaam, omdat de besparing op CO2 groter is dan de productie daarvan. Hoe dat kan? Heel simpel: het maken van compost vraagt energie, maar het gebruik van compost voorkomt de inzet van nog veel meer energie. Bovendien levert de productie van compost nog meer voordelen op: - Compost vervangt kunstmest. Het produceren van kunstmest kost enorm veel energie.
- Compost legt koolstof vast in de bodem, waardoor er minder CO2-uitstoot is.
- Het gebruik van compost betekent dat er minder beregend hoeft te worden in droge tijden. Bovendien gaat de grondbewerking gemakkelijker, waardoor machines minder brandstof gebruiken.

Verwerking gft bespaart CO2
Sinds enkele jaren produceert Attero naast compost ook biomassa uit gf-afval. Deze biomassa bestaat uit de houtachtige delen die overblijven na het zeven van de compost. Het materiaal wordt ingezet als brandstof voor biomassacentrales, die er groene stroom en warmte mee produceren. Zo worden fossiele brandstoffen als olie, gas en steenkool uitgespaard.
Sinds januari 2010 produceert Attero biogas uit vergisting van gft-afval op zijn locatie Venlo. Voordat gft-afval verwerkt wordt tot compost, wordt het materiaal eerst vergist. Zo ontstaat biogas, waaruit een speciale gasmotor duurzame elektriciteit produceert. Wat overblijft na vergisting wordt gecomposteerd en als bodemverbeteraar in land- en tuinbouw toegepast. Attero heeft plannen om op diverse verwerkingslocaties vergistingsinstallaties te bouwen, waaronder de locatie Wijster.

Over Attero
Attero is een krachtige en energieke speler op de Nederlandse afvalmarkt, en ontwikkelt zich verder als betrouwbare, klantgerichte dienstverlener op milieugebied. Het bedrijf manifesteert zich steeds meer als een innoverende kracht in de productie van teruggewonnen grondstoffen en duurzame energie uit afval. Vernieuwende oplossingen zoals vergisting van gft en nascheiding van kunststoffen zijn sprekende voorbeelden.
Attero biedt werk aan 650 medewerkers, die op een vijftiental locaties onder meer het (rest)afval van bijna 40 procent van alle Nederlandse huishoudens ofwel ruim 6 miljoen mensen verwerken; jaarlijks zo'n 2,5 miljoen ton. Attero produceert duurzame elektriciteit voor 350.000 huishoudens, is de grootste gft-verwerker én de grootste producent van groen gas in Nederland. Attero levert daarnaast compost voor land- en tuinbouw, (bio)brandstoffen voor energiecentrales en bodemas als funderingsmateriaal voor de wegenbouw.

Links:
http://www.attero.nl
Organisatie info:

Attero

Noot voor de red actie (

Razende Robot Reporter