Ook dieren verdienen bekwame chauffeurs
20/04/2011 11:00
FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE
Iedere dag wordt een groot aantal dieren voor commerciële doeleinden getransporteerd. In 2009 alleen al werden in België ongeveer 800 000 runderen, elf miljoen varkens en driehonderd miljoen kippen naar slachthuizen vervoerd.
Dit transport kan een belangrijke invloed hebben op het welzijn van deze dieren. Daarom moet de chauffeur over een getuigschrift van vakbekwaamheid beschikken. Deze bepaling werd uitgevaardigd door de Europese Unie en wil personen die omgaan met dieren bewustmaken van dierenwelzijn in al zijn aspecten en de invloed die zij hierop uitoefenen.
Tijdens een transport van levende dieren moet met tal van zaken rekening gehouden worden in functie van de leeftijd van de dieren en hun gezondheidstoestand. Iedere diersoort stelt ook zijn eigen eisen.
Zo mag men bijvoorbeeld niet vergeten om koeien te melken tijdens lange transporten. En tijdens warme dagen moet de temperatuur in het laadcompartiment nauwlettend in de gaten worden gehouden, vooral bij diersoorten die zeer gevoelig zijn aan oververhitting zoals varkens.
In opdracht van de Dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid werd een cursus opgesteld voor veevervoerders en -verzorgers waarin onderwerpen behandeld worden zoals gedrag en fysiologie (o.a. eet- en drinkbehoeften) van de dieren en het effect van het rijgedrag op het dierenwelzijn. Deze cursus werd opgesteld door een consortium van de KULeuven, de Katholieke Hogeschool Kempen, Dierengezondheidszorg Vlaanderen en haar Franstalige tegenhanger ARSIA.
Deze cursus is online beschikbaar en wordt ook gegeven door diverse centra voor naschoolse landbouwvorming. Om het getuigschrift te behalen, moet de deelnemer slagen voor een examen.
De eerste examens werden afgenomen in september 2010. Sindsdien hebben al 3140 personen een getuigschrift behaald. Vanaf september 2011 moeten alle chauffeurs dit getuigschrift in hun bezit hebben en zal het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) hierop toezien. Deze controles zullen uitgevoerd worden op verschillende niveaus: in de slachthuizen, op de veemarkten en op de weg.
Om de activiteit als transporteur te kunnen uitoefenen moet deze laatste over een toelating van het FAVV beschikken: voor het toekennen van deze toelating is het belangrijk dat de vervoerder over het(de) nodige vakbekwaamheidattest(en) van zijn chauffeur(s) beschikt.
Verdere informatie over de cursus en het examen, alsook het inschrijvingsformulier, is te vinden op de website www.diereninformatie.be/veetransport.
Contact voor de pers: Karlien de Paepe
Dienst Dierenwelzijn FOD Volksgezondheid
0472/896.756
Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel