Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 19 april 2011

Vragen van het lid Bouwmeester (PvdA) over tekortschietende hulp aan psychiatrische patiënten

aan de minister en staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


1.
Bent u op de hoogte van het feit dat er in Nederland psychiatrische patiënten rondlopen die geen professionele hulp ontvangen, terwijl de sociale omgeving (familie, vrienden) van de patiënt wel bij meerdere instanties om hulp hebben gevraagd? Zo ja, hoe beoordeelt u dit? Zo nee, waarom komen deze signalen niet bij u?
2.
Indien de sociale omgeving van een psychiatrische patiënt signaleert dat deze persoon hulp nodig heeft, bij welke instanties kunnen zij nu terecht? Heeft de minister aanwijzingen in hoeverre deze instanties bij de gewone burger bekend zijn?
3.
Heeft u in beeld bij welke instanties, bijvoorbeeld de politie, IGZ of GGD, de mensen met een hulpvraag over een psychiatrische patiënt zich nu melden? Om hoeveel hulpvragen per jaar gaat dit? Wat wordt er met deze hulpvragen gedaan? Hoeveel klachten zijn hierover bekend?
4.
Bent u het eens met de PvdA dat er, om misverstanden te voorkomen, één centraal meldpunt zou moeten zijn, dat herkenbaar is en waar krachten van professionals worden gebundeld? Zo ja, per wanneer wordt dit meldpunt opgezet? Zo nee, waarom niet?
5.
Vindt u het wenselijk dat bij een melding van verwarde mensen de politie wordt gebeld en niet de GGZ? Wat is het effect van de inschakeling van de politie op de geestelijke toestand van de patiënt? Zou het niet beter zijn als de GGZ direct wordt ingezet?
6.
Klopt het dat het onder dwang meenemen van de patiënt enkel mag worden uitgevoerd door de politie en deze vervolgens op het politiebureau de GGZ crisisdienst moet inschakelen? Bepaalt de politie welke GGZ organisatie de crisisdienst in de regio uitvoert? Klopt het dat de politie de eerste beoordeling doet over wat een verward persoon aan hulp nodig heeft? Waarom de GGZ, die ervoor is opgeleid, niet?
7.
De politie en GGZ onderhandelen momenteel over een convenant dat de opsluiting van psychiatrische patiënten zou moeten voorkomen en in uiterste nood beter moet vormgeven. Hoe gaat de voortgang van deze onderhandeling? Kan u het definitieve convenant naar de Kamer sturen?


* De Telegraaf, 'Ewout was een tijdbom', 16 april 2011


Partij van de Arbeid