Interprovinciaal Overleg (IPO)

Gerelateerde websites


Krimp groeit verder

19 april 2011

In "Bevolkingskrimp benoemen en benutten'', moedigt de Sociaal-Economische Raad (SER) alle provincies aan meer oog te hebben voor krimp.

De ruimtelijke gevolgen, die zich nu tot de uiterste periferie van Groningen, Zeeland en Limburg beperken, breiden zich uit, totdat in 2025 iedere provincie - op Flevoland na - met krimp kampt.

Oorzaken van krimp zijn vooral demografisch van aard en gelden overal in Nederland: vergrijzing; ontgroening; afname van het aantal huishoudens; differentiatie van de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd veroorzaken deze ontwikkelingen een uiteenlopend patroon van krimp, maar hier en daar ook van groei. "De ene regio is de andere niet''. Voorzitter van de SER, Alexander Rinnoy Kan bepleitte in de Tweede Kamer daarom vooral gemeentegrensoverschrijdende samenwerking en maatwerk: Provincies spelen daar een essentiële rol in, geef ze die ruimte. "Krimp vereist een omslag in beleidsdenken'', stelt Harry Garretsen. Hij is hoogleraar economie aan de Rijksuniversiteit Groningen en voorzitter van de Commissie Ruimtelijke Inrichting en Bereikbaarheid van de SER. Bedrijfsleven en vakbonden, verenigd in de SER, pleiten voor die omslag in het denken om economisch draagvlak in krimpgebieden te behouden. Voorsorteren op de gevolgen van krimp biedt ook kansen.

"Leer van de huidige krimpgebieden, proeftuinen van innovatie'' is de SER-boodschap. De Kamerleden Bas Jan van Bochove (CDA), Betty de Boer (VVD), Linda Voortman (GL) en Kees Verhoeven (D66) lieten zich door dat beeld verrassen. Bochove gaf aan veel plaatselijke bestuurders te ontmoeten die voorrekenen dat ze veel nieuwe huizen voor hun jeugd nodig hebben. Rechtstreeks interveniëren in bestuurlijke hersenfuncties is wat lastig, erkende Rinnooy Kan, maar als provinciebestuur moet je in staat zijn om daar op te sturen, je hebt er bovendien de instrumenten voor. De provinciale politiek en regionale ondernemers pakken dat in de huidige krimpgebieden boven verwachting op. Dossier:
RO & Wonen