Gemeente Meppel



-

Meppel buigt vanaf 20 april voor slachtoffers naziregime

12-04-2011 -

Gunter Demnig plaatst Stolpersteine in Woldstraat.

"Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is." Dit zijn de woorden van Günter Demnig, de Duitse kunstenaar die de Stolpersteine heeft bedacht. De stenen worden geplaatst ter herinnering aan de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op bevel van de nazi's zijn afgevoerd en vermoord.

Stolperstein betekent letterlijk `struikelsteen', maar staat ook voor `steen des aanstoots'. Ze zijn bedoeld om de voorbijganger figuurlijk te laten struikelen en aan te zetten tot nadenken. Tijdens het lezen van de namen op de stenen wordt er vanzelf een buiging gemaakt voor de slachtoffers.

Stolpersteine zijn kleine stenen van tien bij tien centimeter. Op de messing bovenkant staan de naam, het geboortejaar en het jaar waarin de slachtoffers zijn omgebracht, met daarbij de plaats. De eerste Stolpersteine zijn in 1997 geplaatst in de Berlijnse wijk Kreuzberg. Inmiddels volgden vele duizenden in de rest van Europa.

Nagedachtenis levend houden
In Meppel plaatst de Duitse kunstenaar op woensdag 20 april in de Woldstraat dertig Stolpersteine. Dit gebeurt in opdracht van de Stichting Stolpersteine Meppel. Deze stichting wil de nagedachtenis levend houden aan de medeburgers die tussen 1940 en 1945 uit de stad zijn weggevoerd en vermoord.

Deze Meppelers verdienen het volgens de initiatiefnemers om herinnerd te worden als mensen met een naam en een geschiedenis; het waren mensen die het stadsleven mede kleur gaven, tot zij het slachtoffer werden van een onbeschrijfelijke misdaad.

Historie zichtbaar
In de Woldstraat en omgeving woonden voor de Tweede Wereldoorlog veel Joodse Meppelers. De laatste jaren is er op verschillende manieren geprobeerd om de historie van dit gebied meer tot uitdrukking te laten komen. Zo is de Jodensteeg in 2009 weer geopend voor publiek en voorzien van informatieborden.

Aan de zijgevel van het pand van Woonconcept aan de Synagogestraat 10 is vorig jaar november een schilderij geplaatst van het interieur van de gesloopte Synagoge (1865-1960). In de loop van dit jaar wordt ook voormalige locatie van deze Synagoge weer beter zichtbaar. Hiervoor zal gebruik gemaakt worden van de onlangs teruggevonden stenen zuilen uit de Synagoge.

Programma
Gunter Demnig zal 20 april de hele dag bezig zijn met het plaatsen van de stenen in de Woldstraat. Daaromheen wordt een programma georganiseerd door de Stichting Stolpersteine. Dit begint vanaf 9.30 uur in de Grote Kerk aan de Hoofdstraat.

Belangstellenden zijn van harte welkom.