Vrije Universiteit Amsterdam
Van zoute kwel naar zilte bron
* Startdatum: 20-04-2011
* Tijd: 13.45
* Locatie: Aula
* Titel: Sustainable Exploitation of Saline Resources
* Spreker: A.C. de Vos
* Promotor: prof.dr. J. Rozema
* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen
* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen
* Evenementtype: Promotie
Door het telen van zouttolerante gewassen kan verzilting ook als een
kans voor duurzame zilte landbouw worden opgevat, in plaats van als een
probleem dat bestreden moet worden. Dit blijkt uit het
promotieonderzoek van Arjen de Vos.
Bodemverzilting vormt een serieuze bedreiging voor landbouwgronden.
Ongeveer een kwart van Nederland is gevoelig voor verzilting en het is
al nodig om deze gebieden door te spoelen met (kostbaar) zoet water om
de verzilting tegen te gaan. Veel landbouwgewassen kunnen niet onder
zoute condities worden verbouwd door hun geringe zouttolerantie. Door
gebruik te maken van zoutplanten (halofyten), planten die van nature in
een zout milieu voorkomen, kan verzilte landbouwgrond toch in gebruik
blijven.
Een belangrijk deel van De Vos' promotieonderzoek richtte zich op de
ecologie en fysiologie van verschillende halofyten, in het bijzonder
van zeekool. Zeekool groeit langs de Afsluitdijk en uit onderzoek daar
bleek dat zeekool van nature vooral wordt blootgesteld aan zoute sproei
(salt spray) en weinig aan hoge bodemzoutconcentraties. Kasexperimenten
toonden aan dat zeekool tolerant is voor de zoute sproei en relatief
gevoelig is voor bodemzoutconcentraties hoger dan 20 % zeewater. Op
Texel deed De Vos veldproeven om de teelt van zilte gewassen verder te
onderzoeken. Er is inmiddels met het opschalen van de teelt begonnen en
zeekool is in de markt geïntroduceerd, zie www.zeekool.nl.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam