Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

14 april 2011
Centraalbureau voor Schimmelcultures presenteert prestigieuze publicaties

Op woensdag 20 april om 16.00 uur zien in het Trippenhuis van de KNAW twee belangrijke wetenschappelijke publicaties het licht. Het gaat om de vijfde editie van The Yeasts, a Taxonomic Study de bijbel der gisten waarvoor de Nederlandse onderzoeker Teun Boekhout medeverantwoordelijk is, en om een belangwekkend encyclopedisch boek over schimmels: The Genera of Hyphomycetes.

Bijbel der gisten

De serie The Yeasts, a Taxonomic Study zag in 1952 het licht bij het CBS en is nu, na één `Amerikaanse' editie (1998) terug in ons land, ditmaal als Amerikaans-Nederlandse coproductie. Naast Teun Boekhout (CBS) tekenden de Amerikanen Cletus Kurtzman en Jack Fell voor de redactie van deze publicatie. Bij het project waren 76 auteurs uit 21 landen betrokken. De omvang van het boek is sinds de vorige editie in 1998 meer dan verdubbeld: van zevenhonderd tot vijftienhonderd soorten. Bij de nieuwe soorten zitten veel gisten die medisch of biotechnologisch van groot belang zijn. Het rijk geïllustreerde boek bevat per soort informatie over ecologische, industriële, agrarische en medische toepassingen. Bijzonder is het gebruik van moleculaire data voor de beschrijving van soorten. Alle gistsoorten in het boek hebben een moleculaire barcode. Voor gisten wordt al sinds 1990 gebruikgemaakt van DNA-barcoding, een methode die de afgelopen jaren aan een opmars bezig is in het biodiversiteitsonderzoek. Het boek wordt uitgegeven door Elsevier Science en is ook verkrijgbaar als e-book.

De vijfde editie van de `bijbel der gisten' - Copyright: Elsevier Science De vijfde editie van de `bijbel der gisten' - Copyright: Elsevier Science

Schimmelencyclopedie

Het tweede boek, The Genera of Hyphomycetes, is een encyclopedie van schimmels, eveneens uitbundig geïllustreerd. De auteurs zijn de internationaal befaamde mycologen (`paddenstoelenkundigen') Keith Seifert, Gareth Morgan-Jones, Walter Gams en Bryce Kendrick, allen in het heden of verleden gelieerd aan het Centraalbureau voor Schimmelcultures. Naar de publicatie van dit boek is door de mycologische wereld lang uitgezien: de samenstelling heeft meer dan tien jaar gevergd. Verwacht wordt dat het boek een klassieker wordt als naslagwerk voor mycologen. Het CBS heeft met raad en daad meegewerkt aan deze publicatie van bijna duizend pagina's. Hoewel de huidige taxonomische mycologie door de intrede van moleculaire technieken snel verandert, zal deze encyclopedie zijn waarde bewijzen. Het boek wordt uitgegeven door het CBS en is te bestellen in de webshop van het instituut.

One Fungus One Name

De boekpresentatie is het sluitstuk van het tweedaagse internationale symposium One Fungus One Name van het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS-KNAW).

Het eerste exemplaar van beide boeken worden overhandigd aan prof. dr. Theo Mulder, directeur Instituten van de KNAW. U bent van harte uitgenodigd de presentatie bij te wonen. Er is gelegenheid de auteurs te interviewen. Als u dat wenst, kunt u dat doorgeven aan Rob Samson van het Centraalbureau voor Schimmelcultures: 030 212 2600 of r.samson@cbs.knaw.nl.

Over het CBS

Het Centraalbureau voor Schimmelcultures, Fungal Biodiversity Centre (CBS-KNAW) beheert een wereldvermaarde collectie van levende schimmels, gisten en bacteriën. Het instituut is een expertisecentrum voor mycologie: onderzoek naar schimmels en zwammen.

Over de KNAW

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is het forum, het geweten en de stem van de Nederlandse wetenschap. Zij ontleent haar gezag aan haar op kwaliteit geselecteerde leden. Vanuit een onafhankelijke positie bewaakt zij de kwaliteit en de belangen van de wetenschap en adviseert zij de regering. Bovendien is zij verantwoordelijk voor achttien instituten die met hun onderzoek en collecties tot de voorhoede van de Nederlandse wetenschap behoren en internationale faam genieten. De KNAW geldt daarmee als de autoriteit voor en van de Nederlandse wetenschap.