Persbericht 13 april 2011
Kinderuniversiteit van Tilburg biedt meer voor uitblinkers
Opening Regionaal Wetenschapsknooppunt in Tilburg
De Kinderuniversiteit van de Universiteit van Tilburg gaat uitbreiden met onderwijs voor excellente kinderen in het basisonderwijs. Op 20 april wordt daarvoor het startsein gegeven. Vijftig leerlingen doen dan aan de Universiteit van Tilburg mee met een voorronde van de landelijke Toptoets om een studiebeurs te winnen. Filosoof Herman de Regt geeft een kindercollege.
Het Tilburgse Wetenschapsknooppunt is bedoeld om excellentie te bevorderen in het basisonderwijs. Samen met scholen in de regio zal de Kinderuniversiteit leerlijnen en lesmateriaal gaan ontwikkelen voor meer- en hoogbegaafde leerlingen uit groepen 7 en 8. De universiteit stelt daarmee kennis beschikbaar aan leerlingen, maar laat ook zien hoe leuk wetenschap is, hoe je daarmee het beste uit jezelf kunt halen en wat de samenleving eraan heeft.
Op woensdag 20 april gaat het Wetenschapsknooppunt feestelijk van start met de Toptoets. Om 12:30 uur opent rector magnificus Philip Eijlander van de Universiteit van Tilburg het knooppunt door samen met de aanwezige kinderen een levensgroot knooppunt te bouwen. De dag wordt afgesloten met een campustoer en een kindercollege van filosoof Herman de Regt.
Binnen het Wetenschapsknooppunt zullen nieuwe series kindercolleges opgezet worden voor de groepen 7 en 8 van de basisschool en nieuwe leerboeken in de bestaande reeks van de Kinderuniversiteit. Daarnaast worden er leerlijnen over ondernemen en filosoferen ontwikkeld voor 'uitblinkers' in het basisonderwijs. Twee kindercolleges zullen worden uitgebreid met een digitale leeromgeving inclusief opdrachten en een educatief spel.
Filosoferen met kinderen
Daarnaast komt er een serie activiteiten, waarvan de eerste 'Filosoferen met kinderen' is op zaterdag 23 april in het voorprogramma van de Dag van de Filosofie (zie persbericht 14 april en www.dagvandefilosofie.nl.)
Partners
Naast de Universiteit van Tilburg zitten via de Stichting Opmaat/T-Primair ongeveer 65 Midden-Brabantse basisscholen en het Theresialyceum Tilburg in het Wetenschapsknooppunt. Deze scholen zetten zich al langer in voor onderwijs aan hoogbegaafde kinderen. In de toekomst zal het Wetenschapsknooppunt uitgebreid worden met meer partijen in de regio, ook in het voortgezet onderwijs. Het Wetenschapsknooppunt maakt deel uit van het door het Ministerie van Onderwijs gesubsidieerde Orionprogramma, dat uitgevoerd wordt door het Platform Beta-Techniek.
Universiteit van Tilburg