Ingezonden persbericht


Persbericht
CNV Vakmensen

19 april 2011, Utrecht

------

CNV Vakmensen wil duurzaam element in cao Motorvoertuigen

Bond wil Stichting Klimaat en Mij. oprichten

CNV Vakmensen wil in het kader van de cao Motorvoertuigen en Tweewielerbedrijven de 'Stichting Klimaat en Mij.' oprichten. Onderhandelaar Marco Hietkamp stelt onomwonden: 'Ongeveer 250.000 mensen staan aan de kant. Ze zijn wel in staat betaalde arbeid te verrichten, maar niet in staat om daarmee het wettelijk minimumloon te verdienen. Ze vinden slechts moeizaam een werkplek op de arbeidsmarkt. Daarom willen wij die Stichting Klimaat en Maatschappij oprichten. Om onderzoek, projecten, stimuleringsmaatregelen en kennisdeling te faciliteren.'

CNV Vakmensen koerst nu op een cao met een looptijd van een jaar, per 1 juni 2011.

Hietkamp: 'Het begrip duurzaamheid is veelomvattend. Het geeft de intentie weer om een cultuuromslag te bewerkstelligen. En die is op onderdelen, en in sommige bedrijven nog zéér nodig. Termen als maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) of inclusief ondernemen hebben intrede gedaan. Ondernemers in de Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijven snappen steeds beter dat MVO niet alleen kostenvoordelen met zich meebrengt. Maar ook dat dit leidt tot innovatie, nieuwe omzet. En niet in de laatste plaats tot een betere wereld.

Dat besef blijkt uit de groeiende deelname aan Erkend Duurzaam. CNV Metaaltechniek heeft haar MVO-visie neergelegd in het document 'inclusief ondernemen in de metaaltechniek' en wil de beleidslijn ten aanzien van MVO continueren.'

De bond hecht vooral aan een onafhankelijke duurzaamheids-check. Om het principe van de slager die z'n eigen vlees keurt te vermijden. CNV Metaaltechniek wil daarom keurmerkcriteria van een college van deskundigen. Dit alles ter aanzet van een praktische branchenorm voor de Motorvoertuigen, waarbij gebruik kan worden gemaakt van kennisdeling van sectoren en ISO26000, een en ander aansluitend bij de ontwikkeling van Erkend Duurzaam.

Hietkamp wil in deze cao-onderhandelingen ook introduceren dat werknemers in de motorvoertuigentechniek een 'collectieve open vrijwilligersdag' benoemen. Op die dag krijgen mensen van buitenaf de kans als vrijwilliger mee te draaien op de werkvloer. En zo kennis te maken met het werk en de werksfeer in een motorvoertuigen- of tweewielerbedrijf.

CNV Vakmensen wil met werkgevers tevens een proefproject afspreken waarbij 50 bedrijven worden aangezocht om minimaal een werknemer met een beperking in dienst te nemen. Met daarbij speciaal aandacht voor de Wajong.

De bond wil ontslagbescherming afspreken voor vakmensen van 58 jaar en ouder, of voor hen een garantie op inkomen. Verder willen de bond voor deze groep afspraken maken over de invulling van mentorschap, ambassadeur vakmanschap, vrijwilligerstaken en/of relatie leermeester.

In de motorvoertuigentechniek en de tweewielerbedrijven, inclusief de rijscholen die ook onder deze cao vallen, werken circa 90.000 mensen.