Stichting Biologica


Incident met resistente bacteriën op groenten legt structureel probleem antibioticagebruik bloot


Gisteren berichtte de NOS over een onderzoek van VUmc naar de aanwezigheid van ESBL-houdende bacteriën in in rauwe groenten. Zie: artikel op NOS-website. In 7 van de in totaal 120 onderzochte groentenmonsters werden de antibiotica-resistente bacteriën aangetroffen. Hierbij ging het om reguliere en biologische groenten. Vandaag wordt het onderzoek gepresenteerd op een congres voor microbiologen. Hieronder leest u een eerste reactie van Biologica.


1. Dat er resistente bacterie in groenten zijn aangetroffen, is ernstig. In Frankrijk was dat al eerder aangetoond. Door onder meer de wereldwijde voedseltransporten en het extreme gebruik van antibiotica in de intensieve veehouderij, waar antibiotica nog steeds 'preventief' door het voer worden gemengd, worden resistente bacteriën inmiddels overal gevonden.


2. Als geen ander is de biologische landbouw zich van het probleem van antibioticaresistente bacteriën bewust. Biologische veeteelt maakt daarom zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke middelen om diergezondheid te waarborgen of te verbeteren. Zeer spaarzaam en alleen in noodgevallen wordt gebruik gemaakt van antibiotica.


3. De uitkomsten van het onderzoek van VUmc wijzen erop dat er bij de teelt iets is gebeurd waarbij de producten in contact gekomen zijn met ESBL-bacteriën. Het onderzoek roept veel vragen op. De hypothese dat contact met dierlijke mest de oorzaak is, lijkt onwaarschijnlijk, omdat volgens de onderzoekers ook taugé bij de besmette groenten behoort en dit product alleen met water wordt opgekweekt. Onderzocht moet worden of water de oorzaak van de besmetting kan zijn. Eerder al waarschuwde de Consumentenbond voor oppervlaktewater als verspreidingsbron.


4. De biologische sector is erop gebrand ESBL-bacterievrij te produceren, maar realiseert zich dat dit onmogelijk is als het gebruik van antibiotica niet aan banden wordt gelegd. Incidenten zoals deze zullen worden onderzocht en opgelost, maar een brongerichte aanpak is onmisbaar om nieuwe incidenten te voorkomen.


5. Over ESBL en gezondheid schrijft de Consumentenbond: "Voor gezonde mensen zijn ESBL-bacteriën overigens niet gevaarlijk. Van een bacterie met het enzym ESBL word je namelijk alleen ziek als het om een ziekmakende bacterie gaat zoals salmonella of campylobacter. In bepaalde gevallen, bijvoorbeeld bij een verminderde weerstand of bij een operatie, kan een dergelijke bacterie een infectie tot gevolg hebben die dan lastig te behandelen is. Antibiotica die normaal gebruikt worden om deze infecties te behandelen - de penicillines en de cefalosporines - werken dan niet meer. Alleen antibiotica van een ander soort, de zogenoemde carbapenem, helpen dan nog. Die kunnen alleen in het ziekenhuis via een infuus worden toegediend. Er zijn echter al artsen die te maken krijgen met patiënten die besmet zijn met een bacterie waar ook carbapenem niet meer tegen helpt."