Commissie Gelijke Behandeling

Tweede Kamer neemt wetsvoorstel Oprichting College voor de Rechten van de Mens aan
19-04-2011
De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) is verheugd dat het wetsvoorstel tot oprichting van het College voor de Rechten van de Mens is aangenomen. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer heeft dinsdag 19 april ingestemd met dit voorstel.

Met deze uitslag is een belangrijke stap gezet op weg naar een onafhankelijk instituut dat zal toezien op de naleving van mensenrechten in Nederland. Piet Hein Donner, minister van BZK zegt hierover: "Er zijn al tal van instellingen die waardevol werk doen. De waarde van het College ligt juist in het brengen van samenhang en samenwerking, eventueel focus waar dat nodig is, in de werkzaamheden om op die wijze het belang te bevorderen van de mensenrechten."

Breed draagvlak
In het Kamerdebat in voorgaande weken gaven veel fracties aan dat ze het belangrijk vinden dat het instituut er komt. De Kamer verwacht dat het College een centraal aanspreekpunt wordt voor mensenrechtenkwesties en dat het kwalitatief hoogwaardige onderzoeken, rapportages en adviezen zal leveren.

Mensenrechteneducatie en de vrijheid van meningsuiting worden door een aantal fracties als bijzondere aandachtspunten binnen de werkzaamheden van het College gezien. De meerderheid van de Tweede Kamerfracties vindt het echter vanzelfsprekend dat het College zelf zijn agenda bepaalt. Uiteraard in afstemming met anderen, zoals de Kinderombudsman. Dit sluit aan bij de onafhankelijkheid die in het wetsvoorstel wordt gewaarborgd.

Procesbevoegdheid
Een groot aantal organisaties, zoals Amnesty Nederland, NJCM en Justitia et Pax, maar ook de CGB hebben gepleit voor het versterken van het College door deze de mogelijkheid te bieden naar de rechter te stappen om mensenrechtenschendingen voor te leggen. De CGB vindt het jammer dat deze mogelijkheid niet uitdrukkelijk geregeld wordt ten behoeve van kwetsbare groepen in de samenleving, die niet altijd even gemakkelijk zelf naar de rechter stappen. Een instituut dat, zonder eigen belang, praktijkvoorbeelden kan voorleggen aan de rechter zou daarmee schendingen van mensenrechten aan de orde kunnen stellen.

Jaarlijkse rapportage aan TK
De jaarlijkse rapportage van het College biedt straks meer inzicht in de mensenrechtensituatie in Nederland. Het kabinet zal zijn reactie op het jaarlijkse overzicht binnen zestig dagen moeten geven, opdat Kamer en kabinet met elkaar van gedachten kunnen wisselen over de naleving van mensenrechten.

Sterk college
De CGB treedt in de voorbereiding van de komst van het College op als kwartiermaker. In de komende maanden zet de CGB de dialoog met veel partijen in het maatschappelijk middenveld voort over mensenrechten in de Nederlandse praktijk. Op basis hiervan zal het College zijn strategische beleid formuleren.

Laurien Koster, voorzitter van de CGB, zegt daarover: "Het College zal in de samenleving de rol van waakhond vervullen, met bijzondere aandacht voor de naleving van mensenrechten in de dagelijkse praktijk. Dat kan door gericht onderzoek te verrichten en niet enkel de papieren werkelijkheid in ogenschouw te nemen."

Het wetsvoorstel gaat nu ter behandeling naar de Eerste Kamer. De CGB hoopt op een snelle behandeling aldaar, zodat het College begin 2012 zijn deuren kan openen.