TenneT


ELBAS sinds 17 februari 2011 in Nederland en België

19-04-2011 TenneT, ELIA, APX-ENDEX en Belpex zijn op 17 februari 2011 gestart met een verdere integratie van de Nederlandse en Belgische intradagelijkse elektriciteitsmarkt. Er is een nieuw mechanisme geïntroduceerd waarmee intradagelijks (tussen circa 2 tot 27 uur vooruit) de benodigde capaciteit voor zover die nog beschikbaar is onmiddellijk wordt toegewezen aan de eerste de beste stroomtransactie die tussen Nederland en België plaatsvindt.

Toenemende productie
De intradagelijkse markt wordt steeds belangrijker als gevolg van de alsmaar toenemende productie van elektriciteit uit duurzame energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. Deze productie is lastig aan te passen aan de vraag, en minder goed te voorspellen dan productie van gewone centrales. Met als gevolg dat pas kort voor levering duidelijk is hoeveel die productie is. Dan moet er op het laatste moment nog stroom bijgekocht worden, of juist verkocht worden om precies te kunnen voldoen aan de afgesproken levering. Anders ontstaat er een onbalans waarvoor vaak hoge kosten in rekening worden gebracht.

Handel
Het nieuwe mechanisme is gebaseerd op bestaande ELBAS technologie, een systeem voor intradagelijkse handel dat zich al bewezen heeft In Scandinavië en Duitsland. Daar werd in 2010 via ELBAS 2 TWh verhandeld. Dat is aanzienlijk als u bedenkt dat het totale Nederlandse stroomverbruik over 2010 circa 105 TWh was. En via de dagmarkt op APX werd in 2009 cira 29 TWh verhandeld.

Biedingen en offertes
Met ELBAS worden tot sluiting van de intradagelijkse elektriciteitsmarkt biedingen en offertes automatisch gekoppeld tot een transactie. En voor zover er capaciteit beschikbaar is worden biedingen en offertes in het ene land ook automatisch gekoppeld tot transacties met biedingen en offertes in het andere land. Internationaal variëren de sluitingstijden voor intradagelijkse elektriciteitstransacties van zo'n 15 minuten tot maximaal twee uur vooruit. Voor transacties binnen Nederland is dit tot één uur vooruit, en voor transacties over de Nederlands-Belgische grens tot gemiddeld twee uur vooruit. De verschillende sluitingstijden hebben te maken met de verschillende systemen voor congestiemanagement en balanshandhaving in de betrokken landen.

Na de Nederlands-Belgische grens volgt naar verwachting nog dit jaar uitbreiding van dit mechanisme met Norned. Vanaf dan is de Nederlands/Belgische intradagelijkse markt geïntegreerd met de gehele Scandinavische intradagelijkse markt en de ELBAS markt in Duitsland. Verdere integratie is voorzien door ook de capaciteit op de Nederlands-Duitse en de Duits-Deense grens aan ELBAS toe te voegen. Dat wordt in de loop van 2012 verwacht.