Rijksvoorlichtingsdienst

Nationale contraterrorismestrategie 2011-2015 gepresenteerd

Een blijvend scherpe focus op internationaal jihadisme als voornaamste terroristische dreiging voor Nederland, maatregelen om de risico's van migratie en reisbewegingen te beperken, optimale aandacht voor de kansen en bedreigingen van technologische innovatie en de verdere doorontwikkeling van het Stelsel Bewaken en Beveiligen. Dat zijn de vier belangrijkste strategische keuzes die het kabinet de komende vijf jaar maakt bij de bestrijding van terrorisme. Dit staat in de 'nationale contraterrorismestrategie 2011-2015', die vandaag door minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede kamer is aangeboden. Het doel van deze nationale CT-strategie is het verminderen van het risico op een terroristische aanslag en de vrees daarvoor, alsmede het beperken van de mogelijke schade na een eventuele aanslag.

Bij de aanpak van het jihadisme levert Nederland internationaal een bijdrage aan het voorkomen en neutraliseren van verdere escalatie in de jihadistische strijdgebieden. De ontwikkelingen in die gebieden zijn immers van invloed op de dreiging en slagkracht van transnationale jihadistsche netwerken. Omdat terrorisme voor een zeer groot deel uit propaganda bestaat, zet Nederland zich in om samen met internationale partners extremistsche websites aan te pakken en tegengeluiden te stimuleren.

Om veiligheidsrisico's van migratie en reisbewegingen te beperken, zet de overheid in op de verbetering van de grensbewaking en de migratieketen, een betere informatiepositie van gemeenten en inlichtingendiensten en een verhoging van het veiligheidsbewustzijn bij de medewerkers van betrokken diensten in binnen- en buitenland. Zo moet worden voorkomen dat er vanuit Nederland reisbewegingen plaatsvinden naar trainingskampen en terroristische strijdgebieden en weer terug.

Voorts wil de overheid optimaal gebruik maken van de kansen en bedreigingen die technologie en innovatie bieden. Dit gebeurt door het aangaan van strategische samenwerking met kennisinstituten, het monitoren van relevante ontwikkelingen en het ondersteunen van fundamenteel onderzoek. Speciale aandacht zal uitgaan naar het benutten van technologische trends voor de beveiliging van de burgerluchtvaart. Ten aanzien van het misbruik van internet en de dreiging van chemische, biologische, radiologische of nucleaire wapens wordt de samenwerking met overheden en private partners in binnen- en buitenland verder geïntensiveerd.

Ten slotte vormt de aanpak van geradicaliseerde eenlingen een van de speerpunten voor de doorontwikkeling van het stelsel Bewaken en Beveiligen. Daarbij gaat het om vroegtijdige detectie op met name lokaal niveau en een maatgerichte aanpak van de dreiging die uitgaat van deze personen. Een ander speerpunt op het vlak van de doorontwikkeling van het stelsel is de inzet op het verhogen van "security awareness & performance" onder professionals in de publieke en private sector. Terrorismebestrijding vraagt immers om een breed maatschappelijk veiligheidsbewustzijn.

Met het opstellen van de eerste nationale contraterrorismestrategie wordt de onderlinge samenhang tussen CT-maatregelen verder bevorderd en wordt een integrale aanpak verzekerd. De grondslag voor de nationale CT-strategie blijft de zogeheten 'brede benadering'. Dit houdt in dat de risico's van terrorisme zo vroeg mogelijk worden onderkend en aangepakt door een combinatie van preventieve en repressieve maatregelen .

De strategische keuzes vloeien logischerwijs voort uit de verwachte terroristische dreiging de komende vijf jaar. De keuzes vinden ieder hun plek binnen vijf pijlers van de nationale CT-strategie: het Verwerven van informatie; het Voorkomen van aanslagen en gewelddadig extremisme; het Verdedigen van vitale objecten, diensten en personen; het Voorbereid zijn op mogelijke aanslag en de gevolgen daarvan; en het Vervolgen van verdachten met terroristische motieven.

Categorieën: Bestuur, Openbare orde en veiligheid

Bron: Ministerie van Veiligheid en Justitie

Bijlagen:

Zie het
* Nationale CT-strategie 2011-2015