18 april 2011
Prins van Oranje, bedrijfsleven en wetenschap op uitnodiging van WNF naar ijskap
'Missie SILA' bevordert dialoog over poolgebied
ZEIST - Op uitnodiging van het Wereld natuur Fonds (WNF) zal een groep prominente deskundigen, waaronder Z.K.H. de Prins van Oranje, Groenland bezoeken. Het WNF inviteert de verschillende partijen om de dialoog te bevorderen over het kwetsbare poolgebied dat tevens grote economische waarde heeft. De reis is een voorbeeld van het samenbrengen van verschillende expertisegebieden. Samenwerking kan onnodige schade voorkomen en een zo duurzaam mogelijke ontwikkeling van het poolgebied bevorderen. De naam 'Missie SILA' is gekozen omdat Sila in de Inuït-taal een verzamelbegrip is voor de drijvende kracht achter alles wat leeft.
De kern van het het gezelschap bestaat naast Z.K.H. de Prins van Oranje uit Professor Robbert Dijkgraaf (President Koninlijke Nederlandse Academie van Wetenschappen), ir.Eric Oostwegel (Voorzitter Raad van Bestuur Royal Haskoning) en Johan van de Gronden (directeur WNF). Zij zullen van 6 tot en met 11 mei op Groenland verblijven, deels kamperend op de ijskap.
De ontwikkelingen op Groenland en in het Noordpoolgebied zijn relevant voor Nederland en de rest van de wereld. De ijskap herbergt de grootste zoetwatervoorraad op het noordelijk halfrond en speelt daarmee een belangrijke rol in de waterhuishouding op onze planeet. De hoeveelheid poolijs is tevens bepalend voor het zogeheten 'Albedo-effect': het terugkaatsende effect (de ruimte in) van het witte oppervlak, waardoor zonnestraling niet wordt omgezet in warmte op aarde. (Minder sneeuw en ijs leiden tot meer absorptie van zonnestraling en daarmee tot een versnelde temperatuurstijging). Ook heeft het smelten van de ijskap grote invloed op de zeespiegelstijging; voor Nederland een kwestie van nationaal belang Het terugtrekkende ijs in het totale poolgebied maakt tegelijkertijd fossiele voorraden bereikbaar die tot nu toe niet te exploiteren waren.
In het reisgezelschap zijn alle expertisegebieden vertegenwoordigd die van belang zijn voor de ontwikkelingen op Groenland en in het poolgebied op het terrein van water, energie en klimaat. De Prins van Oranje is onder meer betrokken vanwege zijn deskundigheid op het gebied van waterbeheer, Robbert Dijkgraaf (President KNAW) vertegenwoordigt de wetenschap en Eric Oostwegel (CEO Royal Haskoning) is deskundig op o.a. het terrein van verduurzaming van de winning van gas en olie. Nadrukkelijk zal aandacht worden besteed aan de bijdrage die Nederlandse innovatie en wetenschap in dit kader kunnen leveren.
Op het programma staat onder meer een uitgebreid bezoek aan onderzoekers van ESA (de Europese ruimtevaartorganisatie) die vanaf de Groenlandse ijskap gegevens verzamelen in het kader van de satellietmissie 'Cryosat 2'. Deze ijssatelliet brengt de omvang en de dikte van het land- en zeeijs op beide polen met uiterste precisie in kaart. Dit wordt mede bereikt door veldwaarnemingen te vergelijken met observaties vanuit de ruimte.
Ook is een rondetafelgesprek gepland met onder meer premier Kleist van Groenland en vertegenwoordigers van inheemse volkeren over zowel de economische ontwikkelingen als de ecologische waarde van Groenland en het totale poolgebied. Verschillende deskundigen informeren de deelnemers aan de Missie SILA tijdens de reis over de juridische en historische aspecten van het beheer van het Noordpoolgebied en over de klimatologische ontwikkelingen.
De Missie SILA wordt voorbereid en begeleid door de poolreizigers Philip de Roo en Marc Cornelissen, die beiden veel ervaring hebben met expedities in het onherbergzame gebied.
Wereld Natuur Fonds Nederland
Wereld Natuur Fonds Nederland