D66
dinsdag 19 april 2011
Eindelijk heldere voedseletiketten
Europarlementslid Gerben Jan Gerbrandy is verheugd dat er strengere
regels komen voor voedingsetiketten.
Het EP wil dat in een oogopslag voor de consument duidelijk is hoeveel
suiker, zout, (verzadigd) vet, transvetten, eiwitten en energie in het
voedsel zit. Dit voorstel is vandaag in het Europees Parlement
aangenomen. "Wat sommige producenten nu al vrijwillig doen, is straks
verplicht voor de hele Europese markt van 500 miljoen consumenten",
aldus Gerbrandy.
Houvast voor de consument
Volgens Gerbrandy dient een Europese norm voor voedingsetiketten als
houvast voor de consument, die zo zelf een afgewogen keuze kan maken om
een bepaald product wel of niet te kopen. "Wat we eten bepaalt voor een
groot gedeelte hoe gezond we zijn. Daarom is het van groot belang dat
op elk product eenduidig wordt vermeld wat er in zit".
Informatie op verpakking nu vaak misleidend
Op dit moment is de belangrijkste informatie over de voedingswaarden
van een bepaald product niet altijd even helder voor de consument. Een
voorbeeld hiervan is de vermelding van de hoeveelheid vet en energie
van een product per portie, terwijl de grootte van deze porties vaak
helemaal niet duidelijk is. Gerbrandy: "Met deze nieuwe Europese regels
wordt de weergave van voedingswaarden voor elk product gelijk
getrokken. Hierdoor weet de consument in het vervolg direct waar hij of
zij aan toe is." Het EP verbiedt ook misleidende ingrediënten als
nepkaas op pizza of fruityoghurt waar geen fruit in zit.
Ritueel slachten en palmolie
Gerbrandy is verheugd dat zijn voorstel over verplichte etikettering
van onverdoofd geslacht vlees is aangenomen. Ook zijn voorstel om de
oorsprong van plantaardige olie te vermelden, kreeg een ruime
meerderheid. Hierdoor wordt het duidelijk voor de consument of er
palmolie in het product zit. Palmolieplantages verdringen nog altijd
het leefgebied van bijvoorbeeld de Orang Oetan.