Politie Brabant Zuid-Oost

Politie Eindhoven maakt jaarcijfers 2010 bekend

Eindhoven, 19-04-2011 o De politie in Eindhoven heeft vandaag het jaarverslag van 2010 bekend gemaakt. Dit jaarverslag is recentelijk besproken en vastgesteld in de driehoek en toegelicht in de Commissie Financiën en Bestuur op het stadhuis dinsdagavond.

Veiliger

Gezien de cijfers is de tendens die zich in 2009 inzette voortgezet: Eindhoven is weer veiliger geworden: minder aangiften, minder misdrijven, minder meldingen. De doelstellingen uit het Actieplan Integrale Veiligheid 2010/2011 zijn door de politie in 2010 ruimschoots behaald.

In 2010 zijn minder aangiften binnengekomen dan in 2009. Ongeveer een kwart van deze misdrijven is opgelost. Ook kwamen er fors minder meldingen bij de politie binnen. Op nagenoeg alle terreinen is een daling te zien van het aantal gepleegde misdrijven in vergelijking met voorgaande jaren en zijn de doelstellingen, met name op de veiligheidsterreinen van het Integraal Veiligheidsbeleid van de gemeente Eindhoven, veelal (ruimschoots) gehaald.

We kunnen trots zijn op de resultaten die de politie in 2010 heeft behaald, zo zegt burgemeester Rob van Gijzel. Trots omdat het voor de burger veiliger is gemaakt, en trots omdat de politie dat heeft gedaan met beperkte capaciteit en grote motivatie en betrokkenheid.

Naast een (lichte) stijging van het aantal aangiften van mishandeling (+ 4%), bedrijfsinbraken (+ 6%) en winkeldiefstallen (+ 10%), laten de cijfers over 2010, ten opzichte van 2009, op het merendeel van de incidenten een (soms forse) daling zien. Zo daalde het aantal aangiften van woninginbraken (- 12%), diefstallen (brom)fiets (- 24%), autodiefstallen (- 25%), auto-inbraken (- 25%), overvallen (- 40%), straatroven (- 11%), zakkenrollen (- 24%) en bedreigingen (- 21%) veelal fors.

Doorontwikkeling

In 2010 is aan de aanbevelingen van de Visitatiecommissie Veiligheid Eindhoven (de Cie. Fijnaut), "Veel te Winnen" verder inhoud gegeven. De in 2009 gemaakte aanzet om te komen tot meer eenheid van politiezorg in de stad is doorontwikkeld en zal in 2011 zijn uiteindelijke vorm krijgen: minder afdelingen, meer eenheid en grotere slagkracht. De daarmee gepaard gaande gevolgen, waaronder ook de sluiting voor publiek van de bureaus in Tongelre en Centrum, staan op de agenda voor 2011. De gebiedsgebonden aanpak voor de uitvoering van de politietaken in de stad blijft centraal staan. Het Lokaal Driehoeksoverleg is geborgd en het "Stafoverleg Veiligheid", waarin wekelijks het thema rondom de stedelijke veiligheidsproblematiek wordt besproken, heeft vaste vormen aangenomen. Daarnaast wordt aan de Gemeenteraad van Eindhoven, binnen de "Commissie Financiën en Bestuur", periodiek verantwoording afgelegd van het gevoerde beleid en worden de raadsleden geïnformeerd over de voortgang en de resultaten van de politie in de stad.

Administratieve lasten

Een (te) groot deel van de politiecapaciteit wordt opgeslokt door de "administratieve lasten" waarmee de politieman en -vrouw in de afhandeling van het werk wordt belast. Momenteel vergt de administratieve afhandeling, zo'n 40% van de beschikbare politietijd.

Een zogenaamd "Aanvalsplan Administratieve Lasten" van de Minister van Veiligheid en Justitie, in samenspraak met het College van Procureurs Generaal, moet hier in de toekomst verbetering brengen.