Ingezonden persbericht


Persbericht, 19 april 2011

Amsterdam en West-Brabant trekken meeste grote nieuwe bedrijven in Nederland

Het aantal grote bovenregionale locatiebeslissingen van bedrijven in Nederland bedroeg in 2010 slechts 28. Ten opzichte van 2009 is dit een daling met meer dan 20%. Vergeleken met het topjaar 2000 is de daling zelfs ruim 40%. De top 3 in 2010: Shell Downstream (Rotterdam, 1.000 arbeidsplaatsen), Schneider Electric (Hoofddorp, 400 arbeidsplaatsen) en FrieslandCampina (Wageningen, 350 arbeidsplaatsen). De Amsterdamse regio en West-Brabant waren in 2010 het meest in trek met beide acht grote locatiebeslissingen.

Sinds 2000 publiceert Stec Groep de Database Bovenregionale Locatiebeslissingen Nederland. Het gaat om buitenlandse ondernemingen die voor de eerste keer voet op Nederlandse bodem zetten, Nederlandse en buitenlandse bedrijven die over grote afstand binnen Nederland verhuizen of vestigingen samenvoegen en 'groeiers' die elders in Nederland een nieuwe vestiging opzetten. De ondergrens is vijftig arbeidsplaatsen. Stec Groep houdt de database bij om voorkeuren van bedrijven systematisch te monitoren en sterke en zwakke punten van regio's in beeld te brengen.

Top 3 locatiebeslissingen
De concentratie van Shell Downstream in Rotterdam is in 2010 de grootste locatiebeslissing. Het betreft de samenvoeging van activiteiten van Shell uit Capelle aan den IJssel, Den Haag en verschillende Rotterdamse locaties op één locatie in Rotterdam (Centraal Station, 12.000 m² kantoorruimte, circa 1.000 arbeidsplaatsen). Schneider Electric concentreert haar activiteiten uit diverse kantoren in Noord- en Zuid-Holland op Beukenhorst-Zuid in Hoofddorp. Het betreft 400 arbeidsplaatsen. Derde in de lijst van 2010 is de concentratie van researchactiviteiten van FrieslandCampina, goed voor 350 arbeidsplaatsen. Na een uitvoerig locatiekeuzetraject koos FrieslandCampina voor de nabijheid van de universiteit van Wageningen en de meerwaarde van agrifoodcluster Food Valley.

Efficiency dominante motief voor verplaatsing
Verreweg de meeste locatiebeslissingen in 2010 zijn gericht op het efficiënter inrichten van bedrijfsprocessen of het samenvoegen van verschillende kantoren. Bijna 50% betrof samenvoegingen van meerdere in Nederland of België gevestigde bedrijfsonderdelen. Hierin zien we een duidelijke kentering ten opzichte van de hoogconjunctuur van enkele jaren geleden. Expansie van in Nederland gevestigde bedrijven en toetreding van buitenlandse bedrijven op de Nederlandse markt waren toen de meest voorkomende motieven voor een nieuwe vestiging. Was in 2007 bijvoorbeeld nog drie kwart van de grote locatiebeslissingen gericht op expansie, de laatste drie jaar zien we dat bijna drie kwart van de beslissingen een concentratie van meerdere bedrijfsonderdelen bedroeg. In 2010 gebeurde dit bijvoorbeeld bij Essent-RWE (diverse locaties in Midden- en West Nederland verhuisden naar Utrecht), ThiemeMeulenhoff (vanuit Zutphen, Baarn en Utrecht naar Amersfoort), Kraft Foods (vanuit Breda en Hoofddorp naar Oosterhout) en Agrifirm (vanuit Meppel en Veghel naar Apeldoorn).

Amsterdam en West-Brabant steken met kop en schouders boven rest uit De regio's Amsterdam en West-Brabant waren in 2010 het meest in trek. Beide regio's komen uit op acht grote vestigers. In elf jaar tijd zijn beide regio's goed voor bijna een derde van alle locatiebeslissingen in Nederland.

Amsterdam scoort vooral goed op (inter)nationale hoofdkantoren in zakelijke en financiële dienstverlening. Nieuwe aansprekende namen in 2010 zijn Fonterra, Arcadis, Kraton Polymers en het eerder genoemde Schneider Electric. De internationale allure van Amsterdam speelt hierbij een rol, maar ook de nabijheid van Schiphol en toplocaties als de Zuidas.

West-Brabant kende vanwege haar ligging, infrastructuur en de beschikbaarheid van bedrijfslocaties opnieuw een goed jaar in 2010. West-Brabant is in trek bij Benelux-kantoren en logistiek & distributie. Onder andere Abercrombie & Fitch, Alpha Packaging (alle Roosendaal), Bürkert en Forever 21 (in Breda) en Majestic Products (Bergen op Zoom) kozen voor West-Brabant. Branches waarvoor West-Brabant aantrekkelijk blijkt zijn industrie, voeding- en genotmiddelen en transport en logistiek.



Ingezonden persbericht