Gemeente Utrecht

Gemeente waarschuwt voor herhalingsinbraken

Vanaf vandaag, 18 april, gaan medewerkers van Toezicht en Handhaving van de gemeente Utrecht persoonlijk langs bij ieder slachtoffer van woninginbraak. Met preventieadvies op maat wil de gemeente voorkomen dat bewoners slachtoffer worden van een herhalingsinbraak. Inbrekers blijken vaak op een later tijdstip terug te komen. Ook de naaste buren worden ingelicht, omdat zij eveneens groter risico lopen op een inbraak.

Toezicht en Handhaving werkt in deze aanpak nauw samen met de politie. Het Inbrakenteam van de politie bekijkt iedere aangifte van woninginbraak zorgvuldig en stelt bij voldoende aanknopingspunten nader onderzoek in. Aan de hand van de gegevens uit de aangifte gaan medewerkers van Toezicht en Handhaving langs bij het slachtoffer en diens buren voor het geven van preventieadviezen. Deze persoonlijke benadering bij inbraakpreventie is vorig jaar ingezet en wordt veelal positief ontvangen door bewoners.

Bewustwording via persoonlijk contact

Mensen realiseren zich de impact van een woninginbraak pas echt als het henzelf of de buren is overkomen. Toezicht en Handhaving maakt dan ook gebruik van dit moment om de slachtoffers én de directe buren actief te betrekken bij het voorkomen van een (herhalings-)inbraak. Regelmatig blijkt dat de daders een paar maanden later opnieuw een poging tot inbraak wagen. Ze kennen inmiddels het soort huizen, het hang- en sluitwerk en de vluchtroutes in de omgeving. Ook gaan zij ervan uit dat de eerder gestolen apparatuur inmiddels vernieuwd is.

Toezicht en Handhaving geeft de bewoners tips over de vaak eenvoudige maatregelen die zij zelf kunnen treffen. Voor specialistisch advies, zoals het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW), wordt de bewoner begeleid naar erkende PKVW-bedrijven of naar de woningcorporatie.

Overige maatregelen

Gemeente en politie spannen zich voortdurend in op gebied van preventieve voorlichting, aanpassingen in de openbare ruimte, subsidieregelingen op hang- en sluitwerk, opsporingen en extra surveillances. Uit de aangiftecijfers blijkt dat het in 30% van de gevallen niet verder komt dan een poging tot inbraak. Dat betekent dat het loont om het een inbreker zo lastig mogelijk te maken. Onder meer tijdens bewonersavonden over inbraakpreventie blijkt dat mensen zich nog onvoldoende bewust zijn van het gemak waarmee een inbreker een woning binnendringt. Een woning kan schijnbaar goed beveiligd zijn, maar sloten blijken vaak van onvoldoende kwaliteit. Ook openstaande badkamerraampjes of het ontbreken van buitenverlichting kan al voldoende aanleiding zijn voor een inbreker om naar binnen te sluipen.