Ingezonden persbericht
Scholen moeten hun huiswerk doen, maar wel in eigen tijd
Het MBO staat aan de vooravond van grote bezuinigingen. De beoogde bezuinigingsmaatregelen leiden automatisch tot flinke hervormingen in het onderwijs. Met de turbulente invoering van het CGO nog vers in het geheugen, moet het beroepsonderwijs zich wederom voorbereiden op een periode waarin flink gesleuteld gaat worden aan zowel vorm als inhoud van het onderwijs. In verschillende artikelen laten de instellingen weten dat de plannen van de Minister Van Bijsterveldt tegen het karakter van het mbo ingaat en dat het onhaalbaar is. JOB is zeer verrast over de standpunten van de instellingen.
De maatregelen hebben tot gevolg dat er meer onderwijstijd wordt gewaarborgd. Ten eerste zal in het eerste jaar de urennorm van 850 uur naar 1000 uur worden opgeschroefd waarbij een minimum van 250 uur aan stage besteed mag worden. Er komen Centrale Examens voor rekenen en Nederlands in het mbo. Tot slot zullen opleidingen van vier jaar ingekort worden tot drie jaar.
Het verhogen van de onderwijstijd ziet de mbo-raad als een bedreiging van het vakmanschap. Opleidingen zouden te theoretisch worden en het zou ten koste gaan van de praktijkkennis. In combinatie met verplichte lessen Nederlands en rekenen zullen opleidingen te zwaar worden voor studenten wat mogelijk vroegtijdig schooluitval tot gevolg heeft. JOB vindt 1000 uur voor een opleiding niet meer dan normaal, dit betekent 25 uur school per week. Daarbij kan de opleiding zelf bepalen wat er gebeurt in de les. De invulling kan net als nu van praktische aard zijn. Daarbij is het instellen van Centrale Examens voor Nederlands en rekenen niet meer dan logisch, omdat de overheid onderwijskwaliteit wil garanderen. Tot slot zal het opschroeven naar 1000 uur alleen de opleidingen treffen die nu al moeite hebben om een kleine 21 uur in te plannen en niet de opleidingen die nu al meer dan 1000 uur programmeren.
Het inkorten van opleidingen van vier naar drie jaar zal een grotere klap betekenen voor de scholen. Het betekent immers een kwart minder bekostiging. Er moet bij vermeld worden dat alleen die opleidingen ingekort worden, waar geen afbreuk gedaan wordt aan de inhoud van de opleiding. Gezien het feit dat scholen op dit punt niet lijken te protesteren voor verlies aan kwaliteit vinden scholen blijkbaar zelf ook dat sommige opleidingen met een jaartje minder kunnen.
De scholen geven aan dat ze best mee willen met de bezuinigingen mits de Minister ook huiswerk onder onderwijstijd wil laat vallen. We kunnen concluderen dat de scholen tegen strengere kwaliteitseisen zijn en vóór versoepeling van de regels die de kwaliteit juist moet waarborgen. JOB kan niet anders dan teleurgesteld zijn. Laat scholen nou eens écht voor kwaliteit kiezen. Zouden de scholen protesteren tegen de bezuinigingen omdat ze kwaliteit willen behouden dan hadden ze in de studenten een partner gevonden.
---