Eko-ei blijkt oké
(18 april 2011)
Nep eko-eitjes vallen vanaf dit jaar door de (paas)mand. Met een nieuwe
techniek die is ontwikkeld door instituut RIKILT , onderdeel van
Wageningen UR, heeft Wakker Dier afgelopen weken van de vijf grote
supermarktketens Albert Heijn, C1000, Plus, Jumbo en Lidl biologische
(paas)eieren laten onderzoeken op echtheid. Er werden gelukkig geen
verdachte eieren gevonden. Wakker Dier is blij met de nieuwe techniek
en doet een oproep aan de supermarkten om zelf de nieuwe
controletechniek te gaan gebruiken. Dat is nodig want alleen al met
Pasen worden 30 miljoen eieren gegeten en daarmee is de fraudedruk
hoog. in 1995 toonde Wakker Dier met een controletechniek op basis van
ultraviolet licht wel grootschalige eifraude aan met legbatterij-eieren
die als scharreleieren werden verkocht.
Onderzoeksrapportage: http://www.wakkerdier.nl/docs/.pdf
Nadat Wakker Dier in 2005 grootschalige eifraude aantoonde,
vermoedelijk bij eipakstations, leidde dit tot aanscherping van
controle. Ei-fraude werd later niet meer geconstateerd. Met de
ultraviolet-methode zijn legbatterij-eieren te herkennen.
Scharreleieren, vrije uitloopeieren en eko-eieren zijn daarmee niet van
elkaar te onderscheiden en werden tot dusverre alleen met een
fraudegevoelige administratieve controle gecontroleerd op echtheid.
Daar is nu verandering in gekomen door een nieuwe techniek die
geelpigmenten en vetzuren in eieren met elkaar vergelijkt. Eko-eieren
hebben een duidelijk andere pigmentsamenstelling dan andere eieren en
zo kan het eko-ei in de winkel op echtheid worden onderzocht.
In 2004 verdwenen na acties van Wakker Dier alle (voorheen anderhalf
miljard) legbatterijeieren uit de supermarkten en werd het scharrelei
de standaard, naast eko en vrije-uitloopeieren. De jaren erna stopten
vele koekjes, cake- en mayonaisefabrikanten met het gebruik van
legbatterijeieren. De kooiei-productie kelderde hierdoor met miljarden
eieren. Honderden boeren schakelden om naar diervriendelijker productie
van eieren. Momenteel worden nog 10,1 miljard eieren geproduceerd in
Nederland. Hiervan is 44% legbatterijei (vooral voor export), 41%
scharrel, 13% vrije uitloop en 2% biologisch . In 1995 kwam nog 87%
(8 miljard) van de eieren uit de legbatterij.