Sociaal-Economische Raad

18 april 2011
Ligt het advies over Tijden van de Samenleving op het terrein van Onderwijs of is het meer iets voor Sociale Zaken? Het advies over tijdsknelpunten waar werkenden tegen aan lopen, was eind 2009 gevraagd door de vorige minister van OCW. Daarom is ervoor gekozen het advies vanmiddag officieel aan minister Van Bijsterveldt van OCW te overhandigen.

SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan vertelde dat de SER juist vanwege de breedte van het onderwerp zich heeft laten informeren via hoorzittingen met mensen uit het bedrijfsleven, gemeenten, de zorg, kinderopvang en onderwijs. Het advies is een gezamenlijke erkenning van een veranderende werkelijkheid, waarvoor met wederzijdse flexibiliteit oplossingen zijn te vinden. Het doet een appèl op sociale partners en de overheid.

Het kroonlid Tini Hooymans, voorzitter van de commissie van voorbereiding, onderstreepte dat dit advies een integrale conceptuele aanpak aanbeveelt. Het gaat niet alleen over jonge gezinnen, maar ook over werkenden die voor hun partner of vader of moeder zorgen. Het advies gaat over het hart van de samenleving. Het bepleit een slimmere organisatie van tijd en plaats van werk en dienstverlening, waarbij vooral de technologie behulpzaam kan zijn.

Namens de werkgevers betoogde Mariet Feenstra (MKB-Nederland) dat bedrijven behoefte hebben aan flexibel inzetbare werknemers, vanwege de globaliserende markt. Ze was daarom blij met het begrip wederkerige flexibiliteit dat in het advies wordt geïntroduceerd. Het is een kwestie van geven en nemen.
Ook gaf ze aan dat het advies nadrukkelijk niet aanstuurt op nieuwe wet- en regelgeving. Oplossingen moeten vooral gezocht worden in het slimmer organiseren van het werk. Dat zullen vooral maatwerkoplossingen kunnen zijn, verwachtte ze.

Cao's kunnen bepalingen bevatten die de benodigde flexibiliteit in de weg kunnen staan, beaamde Eddy Haket (vakcentrale MHP) op een vraag van de minister. Hij gaf aan dat hierover binnen zijn vakcentrale discussies worden gevoerd. Dan gaat het over zaken als overwerk en inconveniëntentoeslag.

Maurice Limmen (CNV) wilde het belang van een collectief rustmoment benadrukken. Het is belangrijk voor de samenhang tussen mensen dat er momenten zijn waarop een samenleving als geheel tot rust komt. Sommige supermarkten in grote steden zijn op zondag open. Van werknemers die daar moeite mee hebben, wordt soms het contract niet verlengd. Hij vond het een slechte zaak dat mensen zo onder druk worden gezet op zondag te werken.

Minister Van Bijsterveldt vond het een interessant en breed advies, dat inderdaad over veel beleidsterreinen gaat. Ze vertelde al contact te hebben opgenomen met haar collega van SZW, minister Kamp over de vraag hoe ze sluitende dagarrangementen voor schoolgaande kinderen kunnen opzetten, een van de aanbevelingen van het SER-advies. Zij denkt hierbij aan het verder uitwerken van het concept van de Brede School, waarbij sprake is van een samenwerking tussen school, kinderopvang en sportclubs. Maar er zijn meer raakvlakken, volgens haar. Het advies raakt ook aan de beleidsterreinen van het ministerie van IenM waar het gaat over infrastructuur, en dat van EL&I, vanwege de contacten met het bedrijfsleven.