Woonbond, FNV en FNV Bouw roepen op tot sociaal huurbeleid

Persbericht van De Nederlandse Woonbond

De Nederlandse Woonbond, FNV en FNV Bouw roepen politieke partijen op tot een sociaal koopkracht- en woonbeleid waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.
Door het beleid van het kabinet Rutte daalt de koopkracht van lage en bescheiden middeninkomens. Van 2010 tot en met 2012 komt dat neer op gemiddeld ruim 2%. Voor sommige groepen valt deze daling nog veel hoger uit.

De koopkracht daalt door de economische situatie, terwijl de bezuinigingen leiden tot lastenverzwaringen. Denk aan de verhoging van de zorgpremies en de afbouw van de zorgtoeslag, bezuinigingen op de minimumuitkeringen en kinderopvang, en de tegenvallende pensioenen. Denk ook aan de bezuinigingen die huurders treffen. Het kabinetsbeleid leidt door een optelsom van maatregelen tot een forse aantasting van de koopkracht van lagere inkomens, waaronder relatief veel huurders.

Om de sterkste schouders de zwaarste lasten te laten dragen, moet volgens de Woonbond en FNV minimaal het volgende gebeuren:

1. Geen verdere korting op de huurtoeslag
Het kabinet wil korten op de huurtoeslag. De afgelopen jaren is de korting al opgelopen tot 18 euro per maand; dat loopt op tot 33 euro in 2015. Voor een minimuminkomen gaat het om een extra aantasting van de koopkracht van 1 tot 1,5%.

2. Houd de sociale huursector bereikbaar voor bescheiden middeninkomens Sinds 1 januari 2011 moet 90% van de sociale huurwoningen worden toegewezen aan huishoudens met een inkomen tot 33.614 euro per jaar. Huishoudens die hier boven zitten zijn aangewezen op de koopmarkt, of op de particuliere huurmarkt. Beide zijn onbetaalbaar voor bescheiden middeninkomens.

3. Geen huurexplosie
Het kabinet wil op korte termijn de maximale huren verhogen met wel 120 euro per maand. Grote delen van de woningmarkt worden hierdoor onbetaalbaar voor starters en verhuizers. Er komen minder woningen beschikbaar voor lage inkomens. Mensen zullen minder snel verhuizen en van baan veranderen.

4. Investeren in woningen in plaats van heffen
Het kabinet legt de huursector een korting van 760 miljoen euro per jaar op om de huurtoeslag mee te financieren. Dat is slecht voor de bouw en slecht voor de woningmarkt. Omdat de nieuwbouwproductie al vrijwel stil ligt, werken er nu ruim 25.000 mensen minder in de bouw dan twee jaar geleden. Daarom ook moet de verlaagde btw op arbeid in de bouw worden verlengd.




Razende Robot Reporter