Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Gemeente ontwikkelt beleid voor uitvoering Wet participatiebudget (persbericht 018, 2011)

Gemeenten ondersteunen mensen bij participatie. De mogelijkheden ter ondersteuning zijn in verschillende wetten met bijbehorende aparte budgetten georganiseerd. De Wet Participatiebudget is op 1 januari 2009 in werking getreden. In het participatiebudget zijn de geldstromen van de reïntegratie, inburgering en volwasseneneducatie gebundeld. Het beleidsplan voor de uitvoering van de Wet Participatiebudget voor de periode 2011-2014 is nu in voorbereiding.

Verschillende ontwikkelingen vragen om een visie en om een efficiënte en effectieve uitvoering van de wet participatiebudget. Sinds 2009 is het aantal aanvragen voor een WWB-uitkering als gevolg van de economische crisis toegenomen. De instroom in het bestand is groter dan de uitstroom. Het bestand wordt groter. Tegelijkertijd heeft Hoogezand-Sappemeer door de rijksbezuinigingen te maken met teruglopende budgetten. De verwachting is dat het reïntegratiebudget van de gemeente Hoogezand-Sappemeer in 2014 uitkomt op een krappe ⬠2 miljoen (circa 1/3 deel van het reïntegratiebudget van 2010). De gemeente staat voor een grote uitdaging. Er moet meer gedaan worden met minder geld.

Op het gebied van participatie werkt de gemeente met verschillende partners samen, zoals met het Bedrijf voor Werk en Reïntegratie. Deze samenwerkingspartners zijn bij de ontwikkeling van dit beleid betrokken. Zo zijn zij aan het beginstadium betrokken om input te geven. Ook in het verdere proces is er voor samenwerkingspartners, direct belanghebbenden en inwoners de mogelijkheid om mee te denken over het beleidsplan. De planning van het proces ziet er als volgt uit:


- Informatiebijeenkomst voor de raad 18 april 2011

- Opiniërende
raadsvergadering 9 mei
2011

- Inspraakperiode
Â
9 juni tot en met 20 juli

-
Bijeenkomst Â
in de inspraakperiode (datum nog niet bekend)|

- Definitieve besluitvorming beleidsplan oktober/november 2011Â

In zowel de informatiebijeenkomst als de opiniërende raadsvergadering staan een aantal belangrijke onderwerpen uit het beleidsplan centraal. Dit zijn onder andere:

- Het vaststellen van prioriteiten voor de inzet van het participatiebudget door middel van definiëren en prioriteren van verschillende doelgroepen.

- Gesubsidieerde banen.

- Maatschappelijke projecten.