FNV Bondgenoten

Stop het geknoei met uitzendkrachten - FNV Bondgenoten

Toen in Nederland een aantal jaren geleden, eerder dan in België en Frankrijk, de grenzen voor Polen werden opengezet, stelden CDA, VVD en D66 dat er 18.000 zouden komen. Dat in Engeland een veelvoud aan Poolse arbeidsimmigranten kwamen dan verwacht, deed er niet toe.

Inmiddels is er een Engelse werkelijkheid hier. Waarborgen voor gelijke beloning en tegen uitbuiting, bepleit door de vakbonden, werden hooghartig van de hand gewezen.

De Oost Europese uitzendkrachten zijn extra kwetsbaar. Zij spreken de taal niet. Zij worden doorgaans gehuisvest door hun werkgever, het uitzendbureau. Die heeft er belang bij dat de afhankelijkheid blijft. De kans op uitbuiting is groter bij Oost Europese uitzendkrachten. FNV Bondgenoten heeft misstanden bij een champignonkweker in het zuiden en onderbetaling in de vleesindustrie aangepakt. Echter, niet alleen bij Oost Europese uitzendkrachten vindt onderbetaling plaats. Sinds de uitzendvergunning is afgeschaft, door een van de paarse (PvdA, D66 en VVD) kabinetten, verschijnen en verdwijnen uitzendbureaus, als in goochel trucs. Volgens de werkgeversorganisatie van uitzendbureaus, ABU, is de helft van die uitzendbureaus malafide. Ondanks de malafide uitzendbureaus, is ingevoerd, dat werklozen verplicht zijn voor uitzendbureaus te gaan werken. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt op deugende en niet deugende bureaus. Al geruime tijd wordt door de burgemeesters van de grote steden er voor gepleit de vergunningen weer in te voeren. Via het intrekken van uitzendvergunningen kun je dan uitzendbureaus aanpakken die er een bende van maken, in bijvoorbeeld de huisvesting. Al jaren pleit vooral FNV Bondgenoten er voor, te waarborgen dat "gelijk loon voor gelijk werk", het toepassen van de arbeidsvoorwaarden van het inlenende bedrijf, ook geldt voor de uitzendkrachten. Systematisch weigerde de vorige CDA minister van sociale zaken, Donner, om de arbeidsinspectie te laten controleren op toepassing van de CAO. Volgens mij omdat hij er belang bij had dat werknemers afhankelijk bleven. Met veel moeite is er, ondanks minister Donner, een wettelijke bepaling gekomen dat de inlenende werkgever verantwoordelijk is voor het toepassen van tenminste het wettelijk minimumloon bij de ingeleende werknemers. De inlener zou ook aansprakelijk moeten zijn voor het toepassen van de CAO. De huidige misstanden moeten worden bestreden door: Het laten gelden van de CAO en arbeidsvoorwaarden op uitzendkrachten gelijk aan wat geldt voor vaste krachten, controle door de arbeidsinspectie op naleving CAO en wetten; aansprakelijkheid van de inlenende werkgever voor toepassen van wet en CAO; het invoeren van vergunningen voor uitzendbureaus, die ingetrokken kunnen worden bij uitbuiting en overtredingen; het verbieden van gedwongen huisvestiging door de werkgever; het verbieden van concurrentiebedingen bij uitvoerende arbeid. Als een werkgever mensen inhuurt uit vreemde landen, moet die werkgever ook voor taalcursussen zorgen. Het moet mogelijk zijn met elkaar te praten.

A.P. van Dijk, FNV Bondgenoten.