PERSBERICHT JAAR VAN DE VLEERMUIZEN
Op 16 april gaat het Jaar van de Vleermuizen pas echt van start
2011 is het Jaar van de Vleermuizen. Dat is al zo sinds 1 januari maar op zaterdag 16 april wordt het Jaar pas echt afgetrapt. De Zoogdiervereniging houdt een unieke themadag over vleermuizen in het Ecodrome en ook de start van het Fortenseizoen (Hollandse Waterlinie) staat in het teken van het Jaar van de Vleermuizen.
Op zaterdag 16 april staat de Landelijke Zoogdierdag in het teken van het Jaar van de Vleermuizen. Maak ook kennis met deze bijzondere vliegende zoogdieren. Toegang is gratis, maar u moet zich wel even aanmelden via secretariaat@zoogdiervereniging.nl of 024-7410500. De Themadag Jaar van de Vleermuizen wordt gehouden in het Ecodrome in Zwolle.
Boekpresentatie
Een van de hoogtepunten is de presentatie van het boek 'Vleermuizen van Europa'. Het gaat hier om de eerste Nederlandstalige versie van het standaardwerk Handbuch der Fledermäuse Europa's. Vertaling en bewerking was in handen van Peter Lina. Daarnaast wordt onder meer verteld hoe vleermuizen leven en wat mensen rondom hun eigen huis voor vleermuizen kunnen doen.
Voor het volledige programma, zie:
Activiteiten Hollandse Waterlinie
Het grote publiek kan ook op een andere manier kennis maken met vleermuizen. Ook de opening van het fortenseizoen van de forten, kastelen, vestingsteden en waterlinie-ondernemers in de Nieuwe Hollandse Waterlinie, staat in het teken van het Jaar van de Vleermuizen. Er zijn rondleidingen, vaartochten en speciale kindervleermuisactiviteiten.
Omdat de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zo belangrijk zijn voor vleermuizen kunnen bezoekers van de website
Alle activiteiten van de Hollandse Waterlinie leest u op:
Vleermuizen uit winterslaap
Op 9 maart meldde de stadsecoloog van de gemeente Utrecht de eerste vleermuizen die zich na hun winterslaap weer buiten waagden. Daarna volgende meldingen uit het hele land. De jagende vleermuizen die bij schemering te zien zijn worden het eerst wakker in de steden waar het iets warmer is. Deze vleermuizen jagen vooral langs door de zon opgewarmde muren en windbeschutte plekken boven ondiep water. Er zijn ook verschillen tussen de soorten. De eerste exemplaren betroffen vermoedelijk gewone dwergvleermuizen maar mogelijk ging het ook om ruige dwergvleermuizen en rosse vleermuizen. Andere soorten zoals de baardvleermuizen blijven zeker een maand in winterslaap, omdat hun voedsel, spinnen en kleine nachtvlinders, niet eerder aanwezig is.
Vleermuizen en de Hollandse Waterlinie
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een voormalige militaire linie met belangrijke functies voor vleermuizen. Op tenminste 26 van de 55 forten in de Nieuwe Hollandse Waterlinie komen vleermuizen voor. Fort Honswijk bijvoorbeeld herbergt vijf verschillende soorten en in Fort Rijnauwen is dit jaar een zeldzame vale vleermuis waargenomen. Het belang van de forten voor diverse vleermuissoorten bleek onlangs nog groter te zijn dan al gedacht. Niet alleen overwinteren vleermuizen er, diverse soorten vinden er ook buiten die periode een uitstekend leefgebied. Het betekent dat extra goed gekeken moet worden naar plannen om de forten intensiever door mensen te laten gebruiken.
Meer hierover op
Jaar van de Vleermuizen
Niet alleen in Nederland maar in heel Europa wordt 2011 het Jaar van de Vleermuizen. Met een publiekscampagne wil de Zoogdiervereniging aandacht vragen voor deze voor veel mensen onbekende, mysterieuze maar wel beschermde en uiterst nuttige vliegende zoogdieren. Nederland gaat in 2011 vleermuizen ontdekken! Zie:
Ingezonden persbericht